تعریف مد
مد
همچون آینهای بازتاب دهندة تصویر ملتها است. این امر هم بهمثابه پدیدهای فرهنگی و هم جریانی بینهایت پیچیده عمل میکند؛ به دیگر سخن؛ مد بازتاب دهندة نگرشهای اجتماعی، اقتصادی، جنسی و سیاسی هر عصر است.
جدا از لباسهای سنتی و ملی، مد به واسطه تغییر و تحول بیوقفه و همیشگیاش مشخص و متمایز میشود. مد همواره روبه جلو در حرکت بوده است و نه بر اساس ضرورت، بلکه از طریق نظامی بینهایت پیچیده و عمیقاً تحکیم یافته هدایت میشود که در آن تمایزهای اجتماعی، تجربه های تازه در زمینة دوزندگی لباس و عوامل اقتصادی زمینة دگرگونیاش را فراهم میکنند.
اما، این بدان معنا نیست که مُد صرفاً جریان سطحی و پوچی است که نظام اقتصادی اخلاقاً ورشکستهای به پیش میبردش و بیهوده بدان بها داده شده است و نمیتوان گفت مُد تنها کسانی را که میخواهند در آن سهمی داشته باشند، تحتِ تأثیر قرار میدهد.
بررسی و مطالعة مُد
امری فراگیر بهشمار میرود؛ این واکاوی به دنیای متعالی بنیاد طراحی مُد و لباس (اوت کوتور)، نشانهای تجاری طراحان معروف، مجلات پرزرقوبرق و نخبگان اجتماعی محدود نمیشود. مسائل پیچیدة اقتصادی، سیاسی و فرهنگی مرتبط با تولید و مصرف مُد بر تمامی بخشهای جامعه تأثیرگذارند.
پیشرفتهای صورتگرفته در تولید مُد شتاب دهندة روند صنعتیسازی انبوه، شهرسازی و جهانی سازی است که مشخصه های عصر مُدرن بهشمار میروند. علاوه براین، مُد جزء جدایی ناپذیر ایجاد و انتقال هویت اجتماعی هر فرد است و به بازنمایی طبقة اجتماعی، گرایشهای جنسی، سنوسال، قومیت و بهویژه جنسیت پوشندة لباس کمک میکند و نیز بیانگر سلائق و اولویتهای فرهنگی هر فرد بهشمار میروند.
در حقیقت، پیشرفتهای مُد و واکنشهای اغلب افراطی عموم مردم در برابر آن به برجستهساختن و پرداختن به (اگر نگوییم برطرفساختن) تعصبات اجتماعی ریشهداری کمک میکند که همواره گریبانگیر زنان، جامعة همجنسگرایان زن و مرد، جوانان، اقلیتهای قومی مختلف و طبقات کارگر بوده است.
انتخاب قرن هفدهم به عنوان نقطة آغاز، نشانگر تاریخی که مُد از آنجا پدید آمده نیست، بلکه بازتاب البسة بهجامانده و نقطة آغاز شتابگرفتن تحولات مُد است.
برگرفته از کتاب گرایش های طراحی لباس . نویسنده آیدا تدین
دیدگاهتان را بنویسید