ورزش و سلامت سالمندان
ورزش هایی برای سالمندان و سلامت آن ها
سالمندی دورهای است که هرفردی باید با شرایط و مشکلات آن آشنایی کامل داشته باشد. یکی از عواملی که موجب میشود سلامتی سالمندان حفظ شود انجام ورزشهای مناسب است. ورزش در دوران سالمندی و حفظ سلامت این افراد نقش عمدهای دارد و موجب میشود تا روحیه بهتری نیز بدست آورند. داشتن فعالیت ورزشی منظم باعث میشود تا سالمندان تحرک کافی داشته باشند و بتوانند دربرابر بیماریهای مختلف مقاومت کنند. در ادامه چند دلیل درخصوص اهمیت ورزش در سلامت سالمندان عنوان خواهیم کرد.
افزایش تراکم استخوان
انجام ورزش مناسب موجب میشود تا تراکم استخوانی سالمندان افزایش یافته و در برابر ابتلا به بیماری پوکی استخوان مقاومت خواهند داشت. پوکی استخوانی یکی از شایعترین بیماریهای دوران سالمندی است که با افزایش سن احتمال ابتلا به این بیماری نیز افزایش مییابد. انجام فعالیتهای ورزشی به سالمندان کمک میکند تا تراکم استخوانهایشان بیشتر شود و ابتلا به پوکی استخوان را به تاخیر بیاندازند.
ایجاد خودباوری و افزایش اعتماد به نفس
نقش ورزش در سلامت سالمندان بسیار پررنگ و بااهمیت است و موجب میشود تا سالمندان به خودباوری و افزایش اعتماد بهنفس دست پیدا کنند. یکی از دغدغههای مهم افرادی که وارد سنین کهولت میشوند این است که به دیگران تحمیل شده و یا استقلال خود را از دست دهند. نداشتن کنترل از دیگر مواردی است که موجب ایجاد نگرانی در افراد مسن میشود. انجام فعالیتهای ورزشی به سالمندان کمک میکند تا بتوانند در طول روز کارهای بیشتری را انجام دهند.
بالا رفتن متابولیسم بدن
از دیگر مزایای ورزش در دوران سالمندی بالا رفتن متابولیسم بدن است. زمانی که ورزشهای قدرتی انجام میشود سوختوساز متابولیسم بدن به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت. زمانی که این اتفاق در بدن سالمند میافتد بخش قابل توجهی از چربیهای بدن نیز از بین میرود.
افزایش تعادل در سالمندان
از دیگر مزایای انجام ورزش در دوران سالمندی افزایش تعادل در فرد سالمند است. کاهش تعادل در بدن یکی از مواردی است که با افزایش سن افراد با آن مواجه میشوند. ورزش باعث تاخیر در این مورد شده و قدرت جسمانی فرد سالمند را نیز به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
به وجود آوردن حس تعلق در سالمندان
از دیگر فواید انجام ورزش در دوران سالمندی ایجاد رابطه اجتماعی در افراد است. شرکت در برنامههای ورزشی گروهی به سالمندان کمک میکند تا با دیگر افراد جامعه نیز آشنا شده و این امر در افزایش روحیه آنها تاثیر مثبت خواهد داشت. خانهنشینی مهمترین تاثیر منفی سالمندی به شمار میرود اما با انجام ورزشهای مناسب این حالت تغییر پیدا خواهد کرد.
تاثیر مثبت بر روی عملکرد ریه افراد
ورزش دارای تاثیرات بسیاری است که مهمترین آن بهبود عملکرد ریه است. دیسک ستون فقرات در اثر بالارفتن سن دچار انحطاط میشود که این مسئله حفره قفسه سینه را نیز تغییر خواهد داد. درنتیجه ریه نیز عملکرد خوبی نخواهد داشت و این معضل در سالمندان بیش از دیگر افراد دیده میشود. ستون مهرهها با انجام فعالیتهای ورزشی درمقابل انحطاط مقاومتر خواهد بود و قفسه سینه نیز میتواند با قدرت بیشتری کارایی خود را نشان دهد. تمام این مسائل موجب میشود تا عملکرد ریه بهبود پیدا کرده و درتوانمندسازی سالمندان نقش موثری خواهد داشت.
افزایش روحیه سالمندان
ورود به دوران سالمندی موجب میشود تا روحیه افراد نیز ضعیف شده و افسردگی به سراغ آنها بیاید. دراین حالت ورزش میتواند اعتماد بهنفس را در سالمندان افزایش دهد و موفقیت بیشتری را برای آنها به همراه داشته باشد.
پیشگیری از ابتلا و تنظیم دیابت
ازدیگر فوایدی که درخصوص ورزش کردن میتوان برشمرد پیشگیری از ابتلا و تنظیم دیابت است. فعالیتهای بدنی که سالمندان دارند همچون انجام ورزش ایروبیک میتواند نقشی تاثیرگذار در پیشگیری و ابتلا به بیماری دیابت داشته باشد.
بهبود حرکتی مفاصل بدن در سالمندی
ورزش کردن در افزایش حرکت مفاصل بدن نیز تاثیر دارد و موجب میشود تا بدن انعطافپذیری بالایی بدست آورد. در پی ورزش کردن گردش خون نیز عملکرد بهتری دارد و این مسئله در سلامت سالمندان نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت.
بهبود وضعیت قلبی و عروقی در سالمندی
انجام هرگونه ورزشی میتواند سلامتی سالمندان را تضمین کند اما انجام ورزشهای قلبی و عروقی بر روی سلامت قلب تاثیرگذار خواهد بود. از دیگر فوایدی که ورزشهای قلبی و عروقی دارند کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی است. در دوران سالمندی ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی شیوع بسیار زیادی دارد اما با انجام ورزش میتوان از ابتلا به این بیماریها پیشگیری نمود.
دیدگاهتان را بنویسید