#


مصرف کم و زیاد ویتامین ها چه تاثیراتی بر بدن دارند؟

27 ژانویه 2018 بدون نظر 1525 بازدید

مصرف کم و زیاد ویتامین ها چه تاثیراتی بر بدن دارند؟

مصرف کم و زیاد ویتامین ها چه تاثیراتی بر بدن دارند؟

ویتامین A

این ویتامین برای سلامتی پوست و قدرت بینایی و چشم ها مفید است. ذرت، شیر، تخم مرغ، هویج، روغن نباتی، روغن ماهی، جگر سیاه، سیب زمینی، ترب، موز و زرد آلو دارای مقادیر زیادی از ویتامین A هستند.

کمبود ویتامین A چه عارضه ای در بر دارد؟

دو عارضه ی عمده ای در صورت کمبود ویتامین A در بدن مشاهده می شود. یکی این که انسان مبتلا به شب کوری خواهد شد و دیگری ناراحتی ها و بیماری های پوستی و ایجاد ترک، خارش بر روی پوست خواهد شد.

زیادی ویتامین A چه تأثیری بر بدن دارد؟

مو ها و ابروان به ریزش می افتند. پوست و لب ها به خشکی دچار شده و ترک بر می دارند. تهوع، استفراغ، خیره شدن به جایی و یا گیجی و سردرد را به همراه دارد.

ویتامین B

این ویتامین خود دارای چندین نوع ویتامین است که از ریشه آن مشتق می شوند و در واقع یکی از ویتامین هایی محسوب می شود که خود چند نوع ویتامین را در خودش در بر دارد. کمبود انواع ویتامین های B باعث ناراحتی ها و نقایصی در بدن می شود. به خاطر اینکه ویتامین B سریعا از بین می رود و از بدن دفع می شود، هیچ گاه افراطی در وجود این ویتامین در بدن احساس نمی شود. برخلاف ویتامین A بدن هر اندازه از ویتامین B استفاده کند، هیچ ناراحتی احساس نکرده و عارضه ای ندارد.

ویتامین B در حبوبات، جگر سیاه، تخم مرغ، سبزیجات، میوه جات، فندق، گردو، باقلا و لوبیای سبز و نخود فرنگی، در احشاء داخلی حیوانات ذبح شده، مثل شیردان، سیرابی، سیب زمینی، موز، زردآلو، ماهی، عدس، جعفری به مقدار زیادی پیدا می شود.

کمبود ویتامین B1 چه عارضه ای در بر دارد؟

کمبود چنین ویتامینی بی اشتهایی، درد ها و ناراحتی های لحظه ای و کرامپ در عضلات و زیر شکم، نا متعادل شدن حس، تپش قلب، ناراحتی های تنفسی و سوء هاضمه را در بردارد. اگر با مشاهده چنین ناراحتی هایی که ریشه در کمبود ویتامین B دارد، بیمار تحت درمان قرار نگیرد، فرد به بیماری مغزی و قلبی دچار خواهد شد.

کمبود ویتامین B2 چه عارضه ای دارد؟

کناره و گوشه های لب ها و دهان شکاف بر می دارد. در چنین شکاف هایی میکروب ها سبب زخم های شدیدی می شوند. در نتیجه تمام لب بیمار گشته ومتورم می شود. در قدرت بینایی نیز اختلالاتی پیش می آید.

کمبود ویتامین B6 چه عارضه ای دارد؟

کافی نبودن چنین ویتامینی در بدن، باعث کلفتی و تورم زبان، پوست های روغنی بر روی بدن و تشنج در کودکان را خواهد شد. کمبود چنین ویتامینی در واقع کمبود بسیاری از قسمت ویتامین B است.

کمبود نیاسین چه مشکلی را عارض می گرداند؟

کمبود چنین ویتامینی سبب بیماری پلگرا می شود. ناراحتی های پوستی، سوء هاضمه مثل کم اشتهایی، تورم شکم و کم خونی را پدید می آورد. پوست مثل محل آفتاب سوختگی شکننده و خشک می شود و پوسته پوسته می گردد. این ناراحتی بیشتر در پشت گردن، آرنج ها، پشت ساق پا پدید می آید. در کودکان لکه های تیره و زخم های فلس دار که بر روی پاها ایجاد می شود پدید می آورد و قوزک پا و ساق ها متورم می شوند. زبان سرخ و جراحت دار می شود. مخمر آبجو دارای منبع بسیار زیادی از ویتامین B و نیاسین است.

کمبود ویتامین های B10 و B12 چه عارضه ای دارد؟

کمبود هر دوی این ویتامین ها به کم خونی منجر می شود. از طرفی زخم هایی در روی زبان ایجاد کرده و درد های شکمی نیز وجود دارد. ضعف و سوء هاضمه نیز به دنبالش ظاهر می شود. گاهی فلج های خفیف نیز ناشی از کمبود ویتامین B12 است.

ویتامین C

این ویتامین در واقع حامی بافت های ارگانیکی بدن است. این ویتامین نیز به خاطر سریع الدفع بودنش همیشه با کمبود همراه بوده و هیچ گاه در بدن افزایش نیافته و یا اضافه نمی شود. ویتامین C بیشتر در پرتقال، لیمو، نارنگی، نارنج و مرکبات، جگر سیاه، شیر، گوجه فرنگی، سبزیجات، جعفری، گشنيز، ترب، خربزه، هندوانه پیدا می شود.

کمبود ویتامین C چه عارضه ای دارد؟

معمولا کودکانی که به غیر از شیر مادر از شیرهای دیگری تغذیه می نمایند، پس از شش ماه به کمبود شدید ويتامين C مبتلا می شوند. عدم احساس آرامش، بی تابی، بی قراری، بی اشتهایی، رشد نکردن و افزایش وزن نداشتن از نشانه های کمبود ویتامین C است. به خاطر اینکه خونریزی های داخل استخوانی ایجاد می شود، بچه های دچار چنین ناراحتی که ناشی از کمبود ویتامین C است به درد های مفرط دچار هستند و رنج می برند. بیشتر بچه هایی که مایل به بازی و یا جست و خیز نیستند و بدنشان در طی بازی درد می گیرد و از فعالیت ها امتناع می ورزند، غالبا به کمبود ویتامین C دچار هستند. کودکان دچار کمبود ویتامین C در هنگام دندان در آوردن با لثه های متورم و سرخ روبه رو هستند و گاه گاهی خون می آید.

برای اینکه کودکان به چنین وضعیتی دچار نشوند، بهتر است کودکان با شیر مادر تغذیه گردند و اگر به ناچار از شیرهای پاستوریزه و یا شیرخشک جهت تغذیه کودک استفاده می شود. بهتر خواهد بود که در هر فرصتی از آب پرتقال يا ليمو به بچه خورانده شود و اگر به سیب زمینی و سبزیجات حالت آلرژیک نداشته باشد، از آن ها نیز استفاده شود.

ویتامین D

این ویتامین سر منشاء استخوان بندی و سلامتی اسکلت بدن است. با قرار گرفتن در برابر نور آفتاب، ماده اصلی ویتامین در پوست ایجاد می شود. از این جهت توصیه می شود که کودکان خودتان را روزانه ده تا پانزده دقیقه زیر آفتاب قرار داده و حمام آفتاب برای آن ها در نظر بگیرید.

از طرفی ویتامین D را می توان از روغن نباتی، روغن ماهی، محصولات غذایی دریایی جگر، شیر، تخم مرغ، پنیر و سبزیجات به دست آورد.

کمبود ویتامین D چه عارضه ای دارد؟

این ویتامین اگر در کودکی وجود نداشته و یا به اندازه کافی نباشد منجر به راشیتیم در کودک می شود. از دیدگاهی به این بیماری «بی آفتابی» نیز می گویند. افرادی که در اتاق های مرطوب و با تاریک بزرگ می شوند و یا از شیر تازه محروم هستند، به طور عموم به این ناراحتی دچار می شوند گاهی اتفاق می افتد که حتی شیر مادر نیز به اندازه کافی حاوی ویتامین D نیست، از این رو فرد به پوکی استخوان و یا راشیتیسم مبتلا خواهد شد.

این ناراحتی غالبا در اولین سال تولد به وقوع می پیوندد. کودک بسیار بی قرار، کم قدرت، دچار یبوست و بروز عرق در شانه هایش می شود. استخوان های پایش تا حدودی خم می شوند و حالت طبیعی خود را از دست می دهند. دندان هایشان دیرتر از موعد در می آید و شکم مثل بادکنکی باد می کند و بالا می آید. عضلات شل گشته و رنگ پوست نیز از حالت طبیعی دور بوده و به سفیدی می گراید. حتی در کودکان دچار بیماری راشیتیسم سینه خیز رفتن، بلند شدن و راه رفتن خیلی دیر تر انجام می پذیرد. اگر پاهایش باز گذاشته شود، به مدت زمان بیشتری باز می ماند و تکان نمی دهد. اگر راشیتیسم در کودکان دختر به وقوع بپیوندد، در هنگام بلوغ و زنانگی با زایمان های سخت و دشوار مواجه می شوند. زیرا راشیتیسم به نامتعادل بودن مجرای زایمان نیز سبب خواهد شد.

اگر احساس کردید که کودک شما دچار کمبود ویتامین D است. او را هر روز به مقدار چند دقيقه زیر آفتاب قرار داده و به اصطلاح حمام آفتاب برایش بگیرید. و از داروهای ویتامین D و کلسیم بخورانید.

وجود مقدار زیاد ویتامین D چه می کند؟

این ویتامین در حالت طبیعی افزایش نمی یابد. مگر اینکه از طریق دارو و مقدار ویتامین در بدن افزایش یابد. با افزایش ویتامین D در بدن، حالاتی شبیه بي حالی، بی اشتهایی، تهوع، ضعف، یبوست، عصبانیت، خارش پدید آمده و کلیه ها شروع به سنگ سازی می کنند.

برای درمان چنین ناراحتی هایی برای مدتی فرد نباید از ویتامین D استفاده کرده و مدتی فرد بیمار تحت تابش نور آفتاب قرار نمی گیرد.

ویتامین E

حبوبات، روغن های گیاهی و نباتی، مارگارین، کره، تخم مرغ، جگر سیاه، سبزیجات، میوه و پسته دارای چنین ویتامینی هستند. اگر چنین ویتامینی در بدن کاهش یابد و با کمبودش محسوس گردد. منجر به ناراحتی های عصبی و کم خونی می شود. افزایش این ویتامین نیز در بدن باعث می گردد که در ارگان های جنسی پسر یا دختر حالت های غیر طبیعی به وجود آید.

ویتامین K

ويتامين K از دو طریق به ارگانیزم بدن می رسد. این ویتامین یا از طریق مصرف سبزیجات مثل اسفناج، کاهو، کلم، سویا و روغن آن، جگر سفید یا شش گاو و گوساله و کلیه (قلوه) حيوانات تامین می شود و یا این که میکرو ارگانیزم های موجود در روده ی انسان خود به تولید چنین ویتامینی حیات بخش می پردازند.

بدین جهت اگر از طریق خوراکی این ویتامین به بدن نرسد، باز هم در درون بدن انسان چنین ویتامینی تامین شده و به وجود می آید. اما اگر فردی به مقدار زیادی آنتی بیوتیک مصرف نماید( معمولا زنان بعد از انجام عمل جراحی و یا زایمان دچار این نقصان خواهند شد) میکرو ارگانیز های داخل بدن نیز از فعالیت و تولید ویتامین K باز می مانند. نشانه ی کمبود این ویتامین با خونریزی از راه بینی یا به اصطلاح خون دماغ شدن مشخص می شود. اگر ویتامین K در بدن بیشتر شود منجر به زردی و یرقان و نیز التهاب کبد خواهد شد.

برچسب ها
به اشتراک بگذارید


دیدگاه کاربران

پاسخی بگذارید

ارسال دیدگاه جدید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *