پنیرک
پنیرک گیاه دارویی است که برای تسکین درد و رفع التهاب و عفونت های شدید بدن استفاده می شود و در طب کهن به پنیرک توله یا سبزه توله نیز شناخته شده است . این گیاه دارویی فواید و مضراتی دارد که خحلاصه وار به آن ها اشاره می کنیم .
ضد درد ، ضد التهاب و ضد عفونی کننده ، قابض ، ادرار آور ، خلط آور و تقویت کننده رحم است . این گیاه با نام علمی Malvasylvestris در عربی خبازی نام دارد که گیاهی است علفی ، با ارتفاع ۶۰ سانتی متر و پایا . به صورت خودرو می روید و در بسیاری از نقاط وجود دارد ، البته برای استفاده کشت نیز می گردد . بیشترین قسمتی که مورد استفاده قرار دارد گل و برگ این گیاه است ، البته در برخی نواحی گل پنیرک مورد استفاده قرار دارد . خود ا ین گیاه در ایران رویش ندارد ولی گونه ی نزدیک به این گیاه با نامM . neglecta مورد استفاده قرار دارد . گونه ایی که در ایران وجود دارد به حالت دندانه دار و گل هایش و کوچک است .
گیاه پنیرک که در ایران وجود دارد فقط قسمت گل خشک شده اش مورد استفاده قرار می گیرد . اغلب افراد از ساقه و ریشه ی آن استفاده نمی کنند و نمی دانند برای عفونت های داخلی چقدر مؤثر است . این گونه از گیاه پنیرک در اکثر نقاط ایران می روید .
به اندازه ی ۱۰ درصد موسیلاژ در گل پنیرک وجود دارد که این موسیلاژ در اثر هیدرولیز ، تبدیل به گالاکتوز ، آرابینوز ، گلوکز ، رامنوز ، اسید گالاکتورونیک می شود . مقدار کمی تانن و حدود یک دهم درصد لوکوآنتوسیانین ها و هفت درصد آنتوسیانین ها در گل های پنیرک نسبت به وزن خشک گل ها وجود دارد . یکی از داروهای گیاهی خوب ضد سرفه دم کرده ی گل های پنیرک است که موسیلاژ دارد . همچنین دارویی برای ضد نزله ( زکام ) و تورم دهان و گلو است . از طرف دیگر چون خاصیت قابض ضعیفی دارد تا حدی می تواند به عنوان ضد اسهال نیز به کار برده شود .
از خوراکی این گیاه برای مشکلات مثانه به صورت ضماد موضعی در التیام زخم ها در طب عوام استفاده می گردد . از رنگی که این گیاه دارد برای مواد غذایی استفاده می شود .
پنیرک
۱ – اثراتی که گل پنیرک دارد عمدتاً مربوط به موسیلاژ و آنتوسیانین آن است که یکی از داروهای مهم ضد سرفه است و برای رفع گرفتی صدا مفید است .
۲ – زمانی که دم کرده را صاف می کنیم بهتر است گل را کمی فشار بدهیم تا تمام موسیلاژ آن خارج بشود و سپس تفاله را دور بریزیم .
۳- هنگامی که می خواهیم این فرآورده را آماده کنیم نباید اجازه دهیم بیشتر از ۵دقیقه بجوشد چون باعث می شود موسیلاژ آن هیدرولیز شده و اثر کمی داشته باشد .
۴- طی نظری که در منابع جدید وجود دارد مصرف این گیاه برای درمان کم خونی بسیار مؤثر گزارش شده است .
اثراتی که برگ پنیرک دارد شبیه به اثرات گل آن است ؛ اثراتی که این گیاه دارد برای درمان تورم قسمت های بالای راه های تنفسی و گلو ، تورم های روده ای _ معده ای مناسب است . برای درمان التهاب های تنفسی و جوش های پوستی کاربرد فراوان دارد . دارای ویتامین های Aو B و C است و برای درمان بیماری های کلیه و مثانه بسیار مؤثر است و مرهم سینه می باشد . اگر کسی که دچار دمل یا کورک است برگ و ریشه پنیرک را به شکل ضماد در بیاورد و روی دمل و کورک بگذارد موجب می گردد تا بسیار سریع سر باز کند و خوب شود .
طب سنتی پنیرک را معتدل می داند و می گوید اخلاط غلیظ را رقیق کرده و اخلاط خیلی رقیق را معتدل می کند . سائیدگی برگ آن برای شکستگی اعضا مفید بوده و وقتی با روغن زیتون ترکیب می شود برای سوختگی و عقرب گزیدگی بسیار مفید است ، دم کرده ساقه و برگ آن با شکر برای رفع گرفتگی صدا بسیار مؤثر است .
جوشانده این گیاه برای عفونت های مثانه ، اسهال خونی و سرفه های شدید مؤثر می باشد ، دمکرده این گیاه برای افرادی که دچار یبوست شده اند و دارای معده و روده های تنبلی هستند توصیه اطبای طب سنتی است . این گیاه با خاصیت دارویی که دارد برای رفع سوزش مجرای ادرار نیز مؤثر است . در هندوستان نیز از گیاه پنیرک به عنوان یک داروی نرم کننده و خنک کننده و مسکن استفاده می کنند .
استفاده از جوشانده آن به صورت کمپرس گرم وحمام کردن با آن برای از بین بردن ناراحتی های بواسیر ، بعضی تومورها ، ورم پلک چشم و غیره در بین مردم به صورت معمول استفاده می شود .
برای رفع سر درد های شدید یک طرفه ، دل پیچه ، ورم لوزه ها ، درد گلو و آنژین اثرات مفیدی دارد .
پوست، به عنوان بزرگترین عضو بدن، نقش مهمی در حفاظت از بدن و بازتاب زیبایی…
اضطراب یکی از شایعترین مسائل روانی است که افراد در سراسر جهان با آن دستوپنجه…
کودکان در حال رشد نیازمند تغذیهای مناسب برای حمایت از سلامت جسمی و روانی خود…
آگاهی از بارداری یکی از موضوعات مهمی است که بسیاری از زنان در مقاطع مختلف…
پوست روشن و شفاف همواره یکی از اصلیترین اهداف در مراقبتهای زیبایی بوده است. با…
تب در کودکان یکی از نگرانیهای شایع والدین است که میتواند به دلایل مختلفی ایجاد…