ازدواج دوران سالمندی
ازدواج در دوران سالمندی به چه صورت است؟
اگر دوران سالمندی برای فرد با تنهایی همراه باشد ملزم به گذراندن روزهایی تکراری و آزاردهنده خواهد شد. هر یک از افرادی که در دوران سالمندی قرار دارند بنا به دلایلی تنها هستند و ازدواج میتواند گزینهای نجاتبخش محسوب شود. از نظر محققان و دانشمندان، برخلاف عقیده و نظر فرزندان ازدواج، سالمندان نه تنها هیچ خطری نداشته بلکه میتواند بهترین گزینه برای رهایی فرد از تنهایی نیز باشد. ازدواج موجب میشود دو فرد سالمند روزهای پیری خود را به دور از تکرار و یکنواختی سپری کنند.
ازدواج سالمندان به دلیل داشتن تجربه بالا درخصوص هرکدام از افراد بدون مشکل و معضل است. ازدواج در دوران سالمندی موجب میشود تا افراد نیازهای روانی یکدیگر را نیز برطرف کنند. گاهی اوقات فرزندان و دیگر اعضای خانواده فرد سالمند نسبت به ازدواج نظر منفی خواهند داشت. ازنظر آنها افراد سالمند توانایی حمایت از یکدیگر را نداشته و ازدواج سالمندان میتواند مشکلات بسیاری را به وجود بیاورد. ازنظر کارشناسان این عقیده نادرست بوده و ازدواج سالمندان به آنها کمک میکند تا در شرایط ضروری بتوانند از یکدیگر نیز حمایت کنند.
ازدواج تنها راه جلوگیری از افسردگی در سالمندان
افراد سالمندی که تنها هستند به تدریج گوشهگیری و انزوا را انتخاب میکنند. تنها بودن موجب میشود تا فرد سالمند نسبت به غذاخوردن نیز کم اشتها شده و حتی دچار تغییرات بیولوژیکی گردد. اغلب سالمندان نمیتوانند دوستان تازهای را برای خود پیدا کنند. کار نکردن و تنهایی موقعیت یافتن دوستان جدید را از سالمندان سلب میکند و به مرور منجر به ازدست دادن دوستان دیگر نیز خواهد شد. سالمندان تنها ازدواج را راهی برای رهایی از تنهایی میدانند و باید عنوان کرد تنهایی پیشزمینه ایجاد افسردگی است.
گاهی اوقات فرزندان برای اینکه مادر یا پدر تنهای خود را از این حالت خارج کنند پرستاری را برای او درنظر میگیرند. اما باید این نکته را درنظر گرفت که پرستار همچون همدم و همسر نمیتواند فرد سالمند را از تنهایی خارج کند. بنابراین به جای انتخاب پرستار باید شرایط ازدواج سالمند را مهیا کرد. ازدواج در بین زنان سالمند بهعنوان یک هنجار اجتماعی شناخته میشود. از نظر روانشناختی زنان در مقایسه با مردان به پشتیبانی عاطفی بیشتری نیاز دارند و تنهایی موجب میشود تا آسیبهای بیشتری را متحمل شوند. جبههگیری فرزندان یکی از مهمترین مسائلی است که در ازدواج سالمندی باید به آن اشاره کرد.
افرادی که مخالف ازدواج در دوران سالمندی هستند باید درنظر داشته باشند که این ازدواج منجر به کاهش استرسها و فشارهای روانی میشود. سالمندانی که در این دوران اقدام به ازدواج میکنند نسبت به سالمندان تنها، عمر بیشتری میکنند و آرامش روانی آنها نیز بیشتر خواهد بود.
از نظر جامعه شناسان نیز ازدواج در دوران سالمندی بهعنوان یک پدیده اجتماعی پسندیده شناخته میشود. مخالفت با ازدواج در دوران سالمندی نوعی تفکر ارتجاعی محسوب میشود که تنهایی را برای سالمندان درپی خواهد داشت. همانطور که پیشتر نیز عنوان شد افسردگی شایعترین معضلی است که در نتیجه تنهایی به وجود میآید و اغلب سالمندان را دچار میکند. برخلاف نظر عموم مردم ازدواج سالمندان تنها به دلیل نیاز جنسی نبوده و در این سنین بالا مسائل دیگری همچون رهایی از تنهایی ارجحیت پیدا میکند.
چند اصل مهم در ازدواج سالمندان
درخصوص ازدواج در دوران سالمندی افراد ابتدا باید علت اصلی تمایل افراد به انجام ازدواج را درنظر بگیرند. سالمندان ابتدا باید از نظر روانی مورد بررسی قرار بگیرند و چنانچه سلامت روانی آنها مورد تائید قرار بگیرد ازدواج میتواند راهی برای ایجاد شادابی و نشاط در آنها شود. برخی از افراد مسن همزمان با افزایش سن دچار مشکلات عصبی میشوند که در این حالت ازدواج برای طرف مقابل آنها مشکلاتی را بهوجود خواهد آورد. یکی از موضوعاتی که میتواند در ازدواج سالمندان نقش مهمی داشته باشد حضور فرزندان است. افراد سالمند پیش از ازدواج بهتر است دراین خصوص با یکدیگر صحبت کرده و به توافق برسند. بهعنوان مثال باید مشخص شود که درصورت داشتن فرزند مجرد آیا اجازه زندگی با آنها را خواهد داشت یا خیر؟
توافق در این خصوص موجب میشود افراد سالمند زندگی شاد و آرامتری داشته باشند و در دوران کهولت سن با تنش و استرس مواجه نشوند. همسطح بودن افراد سالمندی که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند منجر به داشتن زندگی آرامی خواهد بود. چنانچه افراد مسن به این مسئله توجه نداشته باشند دچار مشکلات بسیاری شده و عدم هماهنگی فرهنگی موجب بروز ناراحتی و تنش بسیاری خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید