#


آلزایمر

آلزایمر
31 ژانویه 2017 بدون نظر 1337 بازدید

آلزایمر

آلزایمر

بیماری آلزایمر خیلی زود حافظه کوتاه مدت را نشانه می رود. فرد سالم ممکن است به طور متوسط پنج تا ۹ داده اطلاعاتی را به حافظه کوتاه مدت خود بسپارد. اما اطلاعات سپرده شده در حافظه کوتاه مدت یک فرد مبتلا به آلزایمر دو تا سه و حتی صفر خواهد بود.

علایم آلزایمر

وقتی فرد در طول روز چند بار سوال کند: «امروز چه روزی است؟»، «ساعت چند است؟» یا «امروز قرار است چه کارهایی انجام دهیم؟» و همچنین فراموش کند که شب گذشته چه کارهایی انجام داده است اولین نشانه های آلزایمر را بروز می دهد.

یکی دیگر از مشخصات بارز آلزایمر بروز اختلالاتی در حافظه اپیزودیک یا اتوبیوگرافیکال است که به حوادث زندگی فرد (زمان، مکان، احساس ها و دیگر اطلاعات مربوط به آن) مربوط می شود. در واقع این حافظه مربوط به بازسازی حوادث زندگی در زمان و مکان خاص آن است.

آسیب های این بیماری

اگر آسیب های بیماری آلزایمر قسمت های عقب مغز را درگیر کند در عمکلرد زبان نیزز اختلالاتی به وجود می آید که به آن آفازی گفته می شود. البته با گذشت زمان برای همه پیش می آید در حین صحبت کردن دنبال کلمات یا مثلا اسامی بگردند، اما بیماری آلزایمر با مشکل طبیعی فراموش کردن کلمات فرق دارد. در حالت عادی فرد در نهایت می تواند کلمه مورد نظرش یا هم معنی آن را پیدا کند، اما ناتوانی در یافتن کلمه مورد نظر یا به کار بردن یک کلمه به جای واژه دیگر از علائم آلزایمر است.

علایم دیگر

در ۸۰ درصد موارد، بیمار آلزایمری بی انگیزه و بی اشتیاق می شود. از نظر علمی به اینن حالت آپاتی گفته می شود که لوب فرونتال مغز را که مربوط به کنترل رفتارهای اجتماعی و سازماندهی فعالیت هاست، درگیر می کند. البته نباید آپاتی را با کاهش شور و سرزندگی گذرا و حتی افسردگی اشتباه گرفت. آپاتی زمانی است که فرد دچار بی اعتنایی می شود و میل و انگیزه خود را به بیرون رفتن، ملاقات با دیگران، انجام فعالیت های روزمره و لذت بخش سابق را از دست می دهد و در عین حال مهم ترین مشخصه آلزایمر یعنی مشکلات حافظه را نیز بروز می دهد.

تاثیرات بر روی حافظه

بیماری آلزایمر در حافظه سمانتیک که به حافظه معنایی نیز معروف است، اختلال ایجاد میی کند. این حافظه دربرگیرنده کلمات، مفاهیم و آموخته های افراد می باشد. حافظه سمانتیک وظیفه ثبت و ضبط دقیق تر حوادث، وقایع، مفاهیم و اطلاعات درباره محیط خارج را به عهده دارد و شامل اطلاعاتی درباره عادات اجتماعی، دستور زبان، مفاهیم ریاضی و… می شود. اطلاعات موجود در حافظه سمانتیک به مدت طولانی ثبت و ضبط شده و ماندگار است.

اما اگر فردی نتواند به یاد بیاورد که یک هفته چند روز است یا قادر به شمردن و یادآوری نام پایتخت کشورها نباشد یا به خاطر نیاورد در چه سالی و در چه محیطی مشغول به کار بوده است از علائم آلزایمر است.

بیمار آلزایمری

بیمار آلزایمری در شناخت افراد یا اشیای آشنای پیرامون خود و همچنین تشخیص صداها یاا شناسایی اشیا با لمس آنها دچار مشکل می شود. همچنین امکان دارد فرد قادر به شناسایی چهره آشنا یا از درک بیماری خود عاجز شود. البته برای همه افراد و بخصوص سالمندان پیش می آید که به طور لحظه ای در شناخت اطرافیان خود دچار مشکل شوند و آنها را با هم اشتباه بگیرند، اما اگر فردی برای مثال به دنبال قند به آشپزخانه برود و با نمک برگردد یا قادر به شناسایی چهره ها یا مکان های آشنا نباشد و در عین حال متوجه بیماری و مشکلات حافظه خود نیز نشود به این معنی است که دچار آلزایمر شده است.

تاثیرات

به مرور زمان، آلزایمر باعث بروز بی اشتهایی و اختلالات خواب می شود. این علائم در نتیجه بی علاقگی، از دست دادن قدرت شناسایی و بی تحرکی های مربوط به بیماری بروز می کند. اگر بی اشتهایی موقت باشد جای نگرانی نیست، اما میل به غذا نداشتن یا لب به غذا نزدن در افراد سالمند نگران کننده است. علاوه بر این خواب آلودگی در طول روز و بی خوابی شبانه یا بروز مشکلاتی در به خواب رفتن نیز جزو علائم ابتلا به آلزایمر محسوب می شود.

بیماری

بیماری آلزایمر ممکن است خود را با فراموش کردن حرکات ارادی نشان دهد. از نظر علمی بهه این مشکل آپراکسی می گویند. این حرکات ارادی شامل تمام کارهایی است که از کودکی آموخته ایم. بی شک برای همه پیش می آید که به دلیل حواسپرتی دکمه های لباس را اشتباهی ببندند یا در حین آشپزی موادی را فراموش کنند، اما در مواردی که فرد در نوشتن، استفاده از ملحفه، شستن دست، لباس پوشیدن، آشپزی کردن و… دچار مشکل می شود پای آلزایمر در میان است.

هذیان گویی

حدود ۲۰ درصد افراد مبتلا به آلزایمر دچار هذیان گویی می شوند. این در حالی است که فردد متوجه هذیان گویی خود نیست و به گفته های خود اعتقاد دارد. هذیان گویی در مراحل پیشرفته بیماری با توهم بخصوص توهم های دیداری، همراه است. وقتی فردی ادعا می کند افراد و حیواناتی را می بیند یا احساس می کند سایه ای در کنار او قدم می زند، جزو نشانه های آلزایمر است. علاوه بر این بیمار آلزایمری حرف هایی نظیر «می دانم که می خواهید از شر من خلاص شوید، فلانی لوازم مرا می دزدد، فلانی به من خیانت می کند و…» را نیز به زبان می آورد.

علایم دیگر

در برخی افراد این علائم اضطراب به هیچ وجه بروز نمی کند یا بسیار دیر خود را نشان می دهد.توجه داشته باشید که علائم بیماری آلزایمر در افراد مختلف متفاوت است. بروز و پیشرفت این بیماری به مکان آسیب های مغزی فرد بستگی دارد. به همین دلیل برخی از افراد بسرعت دچار اختلالات جدی زبانی می شوند، اما این مشکل در برخی دیگر کمتر دیده می شود یا دیرتر خود را نشان می دهد. هرچند اختلالات حافظه مشخص ترین علامت آلزایمر است، در ۱۰ درصد موارد به عنوان اولین مشخصه خود را نشان نمی دهد.

برچسب ها
به اشتراک بگذارید


دیدگاه کاربران

پاسخی بگذارید

ارسال دیدگاه جدید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *