با رفتارهای نوزادان تازه متولد شده بیشتر آشنا شویم
با رفتارهای نوزادان تازه متولد شده بیشتر آشنا شویم
زمانی که نوزاد متولد می شود مدتی طول می کشد تا به رفتارهایش عادت کنید. مطالعه واکنش های او به تحریکات مختلف ارزشمند است و موجب آشنا شدن با برخی از خصوصیاتی می شود که شخصیت او را نشان میدهد. نوزادان معمولا شخصیتی کاملا متفاوت با آنچه به آنها نسبت داده می شود دارند و واقعا مفید است که بتوانید فرزند خود را بشناسید.
رفلکس ها(واکنش ها)
در تمامی نوزادان سالم چند رفلکس مشابه دیده می شود که از همان بدو تولد می توان آنها را تحریک کرد. این رفلکس ها حرکاتی ناخودآگاه هستند که از حدود سه ماهگی جای خود را به حرکات خودآگاه می دهند.
رفلکس مورو
وقتی سر نوزاد به عقب می افتد متوجه می شوید که به طور ناگهانی دستها و پاهایش را صاف میکند و سپس به آرامی آنها را به سمت بدنش می آورد.
رفلکس گرفتن در مشت
اگر چیزی را در مشت نوزاد قرار دهید مشت خود را محکم می بندد. مشت نوزاد معمولا به قدری محکم است که می تواند وزن او را تحمل کند.
رفلکس چرخش سر
این رفلکس مهمترین غریزه وجودی نوزاد است. نوزاد با این غریزه می تواند سینه شما را پیدا کرده و آن را به دهان بگیرد. اگر به آرامی به گونه نوزاد ضربه بزنید سرش را به سمت انگشست شما می گرداند و دهانش را باز می کند. اگر وسط لب بالایی او را لمس کنید می بینید که دهانش را باز می کند.
شاید ببینید که نوزاد با جمع کردن تمام صورت و بدنش نسبت به حضور شما واکنش مثبتی نشان می دهد. هنگامی که می آموزد حرکات خود را کنترل کند متوجه می شوید که واکنش هایش جهت دارتر شده اند و کمتر به شکل اتفاقی انجام می شوند. برای مثال در شش هفتگی به جای جمع کردن تمام صورتش فقط یک لبخند به شما تحویل می دهد.
آزمایش رفلکس ها
تا وقتی که قابلیت های جسمانی و ذهنی فرزندتان رشد کند، رفلکس های غریزی و درونی او هستند که می توانند شاخصی برای رشد و تکامل نوزاد به ما بدهند. پزشکان می توانند این رفلکس ها را امتحان کنند تا وضعیت سلامت عمومی نوزاد را برآورد نمایند و عملکرد مناسب سیستم عصبی مرکزی او را بررسی کنند. نوزادان نارس معمولا چنین واکنش هایی را مانند نوزادان کامل از خود نشان نمی دهند.
با اینکه بیش از هفتاد رفلکس اولیه در نوزادان شناسایی شده است پزشک فقط چند رفلکس انتخاب شده را در نوزاد مورد آزمایش قرار می دهد. دو رفلکسی که بیش از دیگر موارد شناخته شده اند و خود شما نیز می توانید آنها را انجام دهید شامل رفلکس دنبال رفتن (چرخش سر به سمت انگشت) و رفلکس گرفتن در مشت می باشند. سعی نکنید رفلکس مورو را در خانه انجام دهید زیرا ممکن است موجب ترس و گریه نوزاد شود.
رفلکس خزیدن
وقتی نوزاد را رو به شکم روی سطحی قرار دهید به طور اتوماتیک حالتی شبیه به خزیدن به خود می گیرد. لگن خود را بالا می دهد و زانوهایش را به سمت داخل شکم بالا می آورد. وقتی پاهایش را به عقب پرتاب می کند شکل مبهمی از خزیدن را نشان می دهد. این حرکت خزیدن واقعی نیست و این رفتار به محض اینکه پاها از حالت جمع شده خارج شوند و نوزاد صاف دراز بکشد ناپدید می شود.
رفلکس راه رفتن
اگر نوزاد را از زیر شانه هایش بگیرید به طوری که در وضعیتی صاف قرار بگیرد و پاهایش سفتی را لمس کند پاهایش را در حالتی شبیه به راه رفتن حرکت خواهد داد. این رفلکس در سه تا شش هفته ناپدید می شود و چیزی نیست که در راه افتادن نوزاد موثر باشد.
رفلکس قرار گرفتن
این رفلکس شباهت زیادی به رفلکس راه رفتن دارد. اگر نوزاد را صاف از زیر شانه هایش بگیرید و پای او را با لبه میز تماس بدهید او پایش را شبیه به حالت بالا رفتن از پله بالا می آورد. چنین رفلکسی در دست نوزاد نیز وجود دارد. اگر پشت ساعد نوزاد را با لبه میز تماس دهید دستش را بلند می کند.
گریه کردن
فرض کنید نوزاد شما بیش از حد گریه می کند و اگر این کار را انجام ندهد به نحو مطبوعی تعجب می کنید. اگر فکر کنید گریه نخواهد کرد اما او شروع به این کار نماید به شدت خسته و سردرگم خواهید شد. به یاد داشته باشید که نوزاد شما فقط در سه وضعیت می تواند باشد: خواب باشد، بیدار و آرام باشد یا بیدار باشد و گریه کند.
اگر گریه می کند دلایل زیادی می تواند برای آن وجود داشته باشد. از مهمترین دلایل گریه نوزاد می توان به خستگی، گرسنگی، تنهایی و ناراحتی اشاره کرد. شاید او خیلی گرم یا خیلی سردش باشد. شاید در وضعیت ناراحتی قرار گرفته است و یا نیاز به تعویض پوشک دارد. گاهی باید بپذیرید که نوزادتان بدون هیچ دلیل واضح و مشخصی گریه می کند. این شکل از گریه نوزاد اضطراب آورترین گریه برای والدین می باشد.
واکنش به گریه نوزاد :
اصلا فکر خوبی نیست که نوزاد را به حال خود بگذارید تا همچنان گریه کند. حتی اگر دائما این توصیه به گوشتان می خورد. اگر نوزاد در چند هفته و ماه های اول تولد مورد توجه قرار نگیرد و دوستی را احساس نکند ممکن است در آینده فردی درون گرا، خجالتی و مردم گریز بار بیاید.
تحقیقات انجام شده بر روی نوزادان نشان داده است که اگر والدین در نشان دادن واکنش به گریه نوزادشان دیر عمل کنند در نتیجه نوزاد بیشتر گریه خواهد کرد نه کمتر. در مطالعه ای که به تازگی انجام گرفته است که مشخص شده است که نوزادانی که گریه هایشان در چند هفته اول نادیده گرفته می شود با بزرگتر شدن به دفعات بیشتر و طولانی تر گریه می کنند.
معمولا مردم دوست داشتن نوزاد را با لوس کردن او اشتباه می کنند. نوزاد نمی تواند لوس شود. یک کودک شش ماهه که از زمین برداشته می شود، نوازش می شود، در آغوش گرفته و به آرامی با او صحبت می شود دیگر به دنبال جلب توجه نخواهد بود. او عشق را آموخته است و روابط انسانی خود را شکل داده است و این یکی از مهمترین درس هایی است که نوزاد در رشد احساسی و روانشناختی آینده خود یاد می گیرد. آنچه که ما لوس شدن می دانیم یک واکنش طبیعی مادر به فرزند آشفته اش می باشد و یک نیاز طبیعی برای نوزاد است.
الگوهای خواب
زمانی که نوزاد را با خود به خانه می برید بعضی شب ها مجبور خواهید شد بی خوابی بکشید مگر اینکه خیلی خوش شانس باشید. با اینکه بیشتر نوزادان معمولا غیر از مواقع شیرخوردن بقیه ساعات خود را در خواب می گذرانند ( دستکم ۶۰ درصد) اما بعضی نیز در طول روز و شب ساعات زیادی را فعال و هشیار می گذرانند یکی از مادران جوان از این که فرزندش تا چهار ماهگی هرگز بیشتر از یک یا دوساعت را به طور متوالی در خواب نمی گذراند به شدت ناراحت بود.
در حقیقت این مدت برای محروم شدن والدین ازیک ځواب کامل شبانه بسیار طولانی است، به خصوص زمانی که بدن بعد از گذراندن دوران بارداری و زایمان به شدت خسته باشد. اگر شما نیز یکی از این نوزادان همیشه بیدار را دارید باید بدانید او تا وقتی که خسته نشده باشد در هر لحظه بیداریش چیز جدیدی می آموزد و در درازمدت شما پاداش خود را با داشتن فرزندی با استعداد و هشیار خواهید گرفت.
نوزادان همه با هم تفاوت دارند و نیازهای خواب آنها بستگی به فیزیولوژی فردی آنان دارد. به همین دلیل نباید زمان خواب نوزاد را بر اساس برنامه میانگین نوزادان تنظیم کنید. همانطور که قبلا نیز اشاره شد در دنیای واقعی نوزاد میانگین وجود ندارد.
بیشتر نوزادان به محض خوردن شیر به خواب می روند. در ابتدا بیداری نوزاد بستگی به نیاز او به تغذیه دارد. نیاز تغذیه ای نیز به نوبه خود به وزن نوزاد مربوط است.
نوزاد دختر شما
بسیاری از ویژگی های رفتاری خاص دختران از بدو تولد در نوزاد دختر شما قابل مشاهده است:
* حس شنوایی دختران بسیار قوی است و بیشتر از پسران نسبت به صداهای آرامش بخش واکنش نشان می دهند.
* اگر نوزاد دختر صدای گریه نوزاد دیگری را بشنود بیشتر از نوزاد پسر گریه می کند.
* نوزادان دختر زودتر از پسرها برای جلب توجه مادر از صدای خود استفاده می کنند.
* نوزادان دختر بهتر از پسرها می توانند محل منبع صدا را تشخیص دهند.
* دختران از همان بدو تولد نسبت به تحریکات بینایی به خوبی واکنش نشان می دهند.
* نوزادان دختر به چیزهای غیرمعمول علاقه بیشتری نشان میدهند.
* دختران صورت انسان را به هر چیز دیگری ترجیح می دهند. بعدا در طول زندگی این ویژگی موجب می شود که بدون درنظرگرفتن تفاوتهای فرهنگی آنها بهتر بتوانند حالات چهره را شناسایی کنند.
صداهایی که نوزاد ایجاد می کند
نوزادان در خواب با بیداری صداهای گوناگونی از خود در می آورند و این کاملا طبیعی است. علت اصلی ایجاد این صداها نارس بودن سیستم تنفسی می باشد و به زودی ناپدید می شود.
خرخر کردن:
نوزاد دز هنگام خواب صداهای مختلفی از خود در می آورد. البته این صداها خرخر واقعی نیستند و احتمالا در اثر ارتعاش نرم کامه در پشت دهان در هنگام تنفس ایجاد می شوند.
صدای بینی:
گاهی نوزاد با هر تنفس صدای بلندی از بینی خود ایجاد میکند به طوری که فکر می کنید سرماخورده است یا در پشت گلویش خلط جمع شده است. معمولا این صداها در نوزاد بی ضرر می باشند . و به دلیل پایین بودن پل بینی و عبوز هوا از راههای باریک و کوتاه بینی ایجاد می شوند. با بزرگتر شدن کودک پل بینی او نیز بالاتر می رود و صدای بینی او نیز به تدریح برطرف می گردد.
عطسه کردن:
معمولا عطسه های زیاد نوزاد شما را به این فکر می اندازد که او سرماخورده است . در حقیقت عطسه در نوزادان بسیار شایع است و به خصوص زمانی که نوزاد چشمهایش را باز می کند و در معرض نور شدید قرار می گیرد بیشتر اتفاق می افتد. این عطسه ها در واقع برای نوزاد مفید هستند و به بازشدن راه های هوایی او کمک می کنند.
سکسکه:
نوزادان زیاد سکسکه می کنند به خصوص بعد از خوردن شیر، گاهی مادران فکر می کنند. سکسکه ناشی از سوء هاضمه در نوزاد است اما به ندرت چنین علتی برای سکسکه وجود دارد. علت اصلی سکسکه های نوزادان کنترل نامناسب دیافراگم (ورقه ای عضلانی بین سینه و شکم ) می باشد و با بهبود کنترل عصبی دیافراگم در کودک ناپدید خواهند شد.
نیازهای خواب نوزادان
الگوی خواب نوزاد به وسیله وزن و نیازهای تغذیه ای او تعیین می شود. در حقیقت در چند هفته اول زندگی هر چه وزن نوزاد کمتر باشد بیشتر نیاز به تغذیه خواهد داشت و مدت کمتری را در خواب می گذراند.
نوزاد پسر شما
از لحظه تولد نوزادان پسر ویژگی هایی را از خود نشان می دهند که در طول زندگی آنان ادامه پیدا خواهد کرد.
* شنوایی نوزادان پسر به اندازه دختران حساس نمی باشد به همین دلیل آرام کردن نوزادان پسر کمی سخت تر از دختران است.
* اگر نوزاد پسر صدای گریه نوزاد دیگری را بشنود او تیز شروع به گریه خواهد کرد اما به سرعت گریه خود را قطع کرده و آرام می گیرد.
* نوزادان پسر دیرتر از دختران نسبت به صدای مادر واکنش نشان می دهند. این حالت در تمام طول زندگی آنان ادامه پیدا می کند .
* نوزادان پسر در تشخیص مکان منبع صوت با مشکلات بیشتری روبرو می شوند.
* نوزادان پسر بیش از دختران نیاز به تحریکات بینایی دارند. آنها به زودی علاقه خود را به یک طرح یا تصویر دست می دهند و تا هفت ماهگی کمتر از نوزادان دختر رشد بینایی دارند.
* نوزادان پسر بیشتر به تفاوت بین اشیا اهمیت می دهند.
* نوزادان پسر فعالیت بیشتری دارند و به اندازه انسانها به اشیا نیز علاقه نشان می دهند.
* پسرها بیش از دختران دوست دارند هر چیزی را به دهان ببرند، لمس کنند و یا حرکت دهند.
دیدگاهتان را بنویسید