با ویتامین پ پ (PP) یا سیترین بیشتر آشنا شویم
با ویتامین پ پ (PP) یا سیترین بیشتر آشنا شویم
فقدان این ویتامین سبب اتساع عروق سطحی بدن شده تولید بیماری جلدی از قبیل: جوش غرور جوانی، سودا، سرمازدگی دست و پا و بیماری پلاگر که نوعی برص قرمز است می شود.
در مرض پلاگر ابتدا پوست قرمز می شود و بعد تاول زده، زخم می گردد. این بیماری با خوردن ویتامین (پ پ) معالجه می شود. در نزد کسانی که فقط با ذرت تغذیه نموده میوه و سبزی دیگری نمی خورند، پیدا می شود. علت آن نبودن این ویتامین در ذرت و زیادی ویتامین های (ب) در این خوراکی ها است، زیرا تزریق ویتامین (ب۱) و ویتامین (ث) نیز این بیماری را ایجاد می نماید.
عضلات بدن شما روزانه پنجاه میلی گرم از این ویتامین احتیاج دارند و جنین برای رشد و نمو به این ویتامین احتیاج دارد. این ویتامین در گوشت، جگر سیاه و سایر غذاهای گوشتی فراوان بوده، در مخمر آبجو وجود دارد. اسید فولیک یا ویتامین (ب ث) به آن هم می گویند. در برگ اسفناج وجود دارد و برای کم خونی موثراست .
این ویتامین برای استحکام جدار مویین رگ ها موثر بوده، به نظر می رسد که وجود این ویتامین موجب قدرت استحکام جدار مویین رگ ها باشد. مقدار آن در لیموترش زیاد میباشد و بدین لحاظ نام سیترین هم به آن داده اند.
فیزیولژی و عمل آن: فیزیولژی این ویتامین در انسان هنوز به خوبی معلوم نشده. گذشته از خواصی که در بالا گفته شد، احتمال می رود که ویتامین (ب) و (ث) را در برابر اکسیداسیون حفاظت می کند.
منابع ویتامین (پ P) گذشته از لیموترش که به مقدار زیاد دارا می باشد، در تمشک و گلابی و نیز مرکباتی مانند: پرتقال، نارنج، نارنگی به مقدار قابل ملاحظه یافت می شود.
ویتامین (PP) اسید نیکوتی، نیک یا نیاسین جسمی است مرکب از کاربن هیدروژن و ازت و از متبلورهای سفیدرنگ درست شده است. در آب و الکل محلول می باشد. در برابر حرارت و اکسیداسیون پایدار است. نیکوتلامید که کوآنزیم ضدآنژیم می باشد در متابولیسم گلوسیدها و پروتئینها به وسیله اکسیداسیون موثر است.
مقدار آن در خون ۰/۳ یا ۰/۸۳ میلی گرم در هر ۱۰۰ سانتی متر مکعب می باشد و در تمام نسوج یافت می شود و در کبد ذخیره می گردد. به وسیله پیشاب به شکل مشتقات اسید نیکوتی دفع می گردد، در پنج ماه آخر حاملگی مقدار آن بیشتر است.
آثار فقدان (PP) در سگ تولید پلاگر و در جوجه مانع آن می شود. در انسان نتوانسته اند آثار فقدان آن را بیابند. واحد بین المللی ندارد. منابع طبیعی ویتامین (PP) در تمام نسوج چه گیاهی و چه حیوانی، مخصوصا در کبد و قلب و قلوه و عضلات یافت می شود.
نیاسین یا ویتامین (پ پ): نیکوتنیک اسید هم خوانده شده است، از خانواده ویتامین (ب کمپلکس) بوده، در جگر سیاه، شیر، باقلا، گندم سبز، برگ خردل، برگ شلغم، هلو، زرده تخم مرغ، بادام کوهی، عدس، شفتالو، نخود فرنگی، مرغ و ماهی پیدا می شود.
کمبود این ویتامین بیماری «پلاگر» را تولید می کند که یک بیماری خطرناک است و از علائم آن ظهور بثورات مخصوص روی پشت دستها، بازوها، پاها، جناق، سینه، مچ ها و انگشتان است.
از علائم دیگر این بیماری ورم زبان، التهاب غشای مخاطى دهان و چشم و مجرای ادرار، اسهال خونی و استفراغ، بی خوابی، و ناراحتی عصبی است.
در مناطقی که قسمت اعظم خوراک مردم ذرت است، این بیماری خیلی شیوع دارد و علتش هم فقدان این ویتامین در ذرت است.
دیدگاهتان را بنویسید