پولیپ
پولیپ
پولیپ که به صورت پُلیپ (به انگلیسی: Polyp) نیز نوشته میشود، به صورت رشد غیرطبیعی تودههای خوش خیم در جدار اعضای بدن تعریف میشود مانند:
پولیـپ روده، معده، بینی و پولیپ رحم. پولیپ، سرطان نیست ولی سرطان میتواند منشا آن باشد. منشا اولیه پولـیپ غشای مخاطی است که با یک ساقه به بافت اصلی متصل است.
پولیـپ روده بزرگ معمولاً بعد از سن ۵۰ سالگی شایع است. بهنظر میرسد که در صورت وجود پولیپهای متعدد شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ افزایش مییابد.
پولیـپ بینی اغلب به دنبال حساسیتهای مزمن و در دوران نوجوانی یا جوانی ایجاد میشود و در صورت ایجاد مشکلات تنفسی باید جراحی شود.
پولیـب بینی
پولیپ بینی(به انگلیسی: Nasal polyp) توموری غیر سرطانی است که از غشاء مخاطی بینی و سینوسها بطور غیر عادی رشد کرده و با ایجاد حجم در مجرای بینی باعث مشکلات تنفسی میشود. از علل بروز پولیپ میتوان به عوامل آلرژی، عفونتها، و بیماری نادر فیبروز کیستیک اشاره نمود.
علل و علائم
پولیپ بینی در ۱ الی ۴ درصد افراد وجود دارد و در مردان شایعتر است.
معمولاً بصورت برآمدگی گرد یا بیضی در مدخل بینی یا در مخاط ناحیه استخوان پرویزنی بینی از بافت پوششی یا سینوسهای فکی بوجود میآید علت بروز آن در بیشتر مواقع، واکنش به وجود آلرژی و یا عفونت موضعی است.
احتمال تشکیل پولیپ بینی در بیماران دچار آسم و آبریزش بینی آلرژیک ۱۶ برابر افرادی عادی است.
بیماران از آبریزش مداوم و گرفتگی بینی شکایت دارند و ممکنست سردرد و خُرخُرکردن نیز همراه باشد. خونریزی و بویاییپریشی نیز از عوارض دیگر است.
درمان
علاوه بر درمان علامتی و زمینهای، برای کوچک کردن پولیپ و کاهش التهاب از داروهای ضد التهاب بخصوص کورتیکواستروئیدها استفاده میشود.
این داروها هم بصورت موضعی و هم عمومی کاربرد دارد. حساسیت به بعضی داروها مانند آسپرین که میتواند باعث پولیپ گردد بایستی کنترل شود.
در مواردی که درمان دارویی مؤثر واقع نشود و پولیپ بزرگ باشد لازم است به روش جراحی برداشته شود، هرچند باوجود بیماریهای زمینهای امکان عود پولیپ زیاد است.
دیدگاهتان را بنویسید