قهوه یکی از کمتر نوشیدنی های است که دارای فرمول شیمیایی پیچیده ای هستند و همین باعث شده است که از خاص ترین و محبوب ترین نوشیدنیهایی باشد که میشناسیم و به همین جهت ، مهارت یافتن در درک طعم های مختلف در فنجان های قهوه ای که صبح هنگام می خوریم کار ساده ای به نظر نمی رسد . لذا برای تقویت درک و فهم خود در متوجه شدن طعم آن باید از کجا شروع کنیم ؟ آیا مبنای خاصی برای سنجش طعم قهوه ای که می خوریم وجود دارد ؟ چگونه می توانیم آزمایش قهوه ( Coffee Cupping ) را یاد بگیریم ؟
سال ۲۰۱۶ برای متخصصان و پیشکسوتان این صنعت و نوشیدنی تلخ در درک حسی طعم قهوه سالی پر از خاطره و تجربه های گوناگون بود . سازمان تحقیقات جهانی قهوه ( World Coffee Research ) ، لغت نامه ای با عنوان « فرهنگ حسی قهوه » را منتشر کرد ؛ لغت نامه ای که شامل و در بر گیرنده ی طعم های مختلف قهوه و مراجع عینی آن ها می شود . چرخه طعمی جدید قهوه نیز با همکاری انجمن قهوه تخصصی آمریکا از روی همین فرهنگ طعمیادهای قهوه تدوین و طراحی شده است. اینها همان طعمیادهایی هستند که احتمالا روی بستهبندی کاهی بسیاری از قهوههای تخصصی حتما به چشمتان خورده است
اما اگر گاهی سر و کار شما با قهوه تخصصی تازه برشت افتاده باشد ، قطعا آن لحظه ای را که طعم قهوه شما یاد چیزی می اندازد را به خاطر خواهید داشت مانند گل رز یا بادام تلخ یا کشمش سیاه . اگر در این گروه از طرف داران قهوه حرفه ای و تخصصی هستید حتما می دانید که همین لذت های ناب قهوه خوردن و تجربه ی طعم های متفاوت پیدا و نهفته قهوه است که این نوشیدنی تلخ را این قدر خاص و پر طرف دار کرده است .
این یادداشت مکالمه و گفت و گویی است با آیدا استین ( Ida Steen ) متخصص و دانشمند علوم حسی از کافی مایند که در وبسایت د لیتل بلک کافی کاپ منتشر شده است . وی از استادان و مدرسان رسمی سازمان قهوه تخصصی اروپا در رشته ی درک حسی ( Sensory ) است و پایان نامه و تز کارشناسی ارشد خود را درباره و پیرامون طعم شناسی قهوه نوشته و منتشر کرده است .
به عقیده من مرحله در دانش درک حسی قهوه ، فهم تفاوت مزه ها و عطر ها است . تعریف جا افتاده ای که از « مزه » وجود دارد این است که می گوید : « حسی است که به وقت خوردن غذا در دهان شما به وجود می آید . » به احتمال زیاد شما ممکن است در طول روز بشنوید که « این بستنی مزه وانیل میدهد . » یا … در حالی که اگر به طور علمی بخواهیم به این موضوع نگاه کنیم ، بستنی نمی تواند مزه وانیل بدهد . بلکه این « عطر » وانیل است که از راه سیستم پشتِ خیشومی حاصل می شود و موجب می شود تا فکر کنیم که طعم وانیل را دریافت کرده ایم . ( در عمل چشیدن علاوه بر بینی ، بخش پشت بینی ( به سمت حلق ) نیز نقش مهمی در تشخیص طعم بازی می کند که به این بخش ، رترونازال ( retro – nasal ) یا پشتِ خیشومی میگویند . )
شیوع بیماری ناشناخته گوارشی؛ آنچه باید بدانیم در روزهای اخیر، خبر شیوع یک بیماری ناشناخته…
اگر قصد انجام جراحی زیبایی سینه را داشته باشید، احتمالاً نام پروتز پکسی به گوشتان…
وقتی هوا آلوده است برای سلامتی خود چه کنیم؟ آلودگی هوا یکی از بزرگترین چالشهای…
برنامه غذایی بدنسازی بدنسازی ورزشی است که بر ساخت عضلات بدن از طریق وزنه زدن…
آگاهی از عوامل زمینه ساز بیماریهای قلبی برای زنان بسیار اهمیت دارد، زیرا با درک…
هر روزه تعداد کثیری از موجودات زنده، که برای بقاء در محیط به رقابت مشغولند،…