ملاسما یکی از رایج ترین دلایل به وجود آمدن لک در صورت است و بیشتر اوقات در خانم های مراجعه کننده برای درمان لک صورت مشاهده می شود که به عنوان یک لک اکتسابی قهوه ای رنگ به شمار می رود و به صورت تدریجی و آرام آرام ایجاد می شود.
به این خاطر که اکثر این لک ها در زنان باردار به وجود می آید یا عود می کند، به لک های حاملگی معروف است، اما می تواند در زنان مجرد و خیلی کم در مردان نیز مشاهده شود. این گونه لک ها بیشتر در نواحی گونه، پیشانی و چانه ظاهر شده و در افرادی که رنگ پوست آن ها سبزه است مشخص تر می باشد.
تیرگی یا لک های پوستی که در بارداری ظاهر می شوند اغلب بعد از زایمان از بین می روند، ولی احتمال دارد برای مدت طولانی یعنی ماه ها یا سال ها باقی بماند. این گونه لک صورت احتمالا بدون دلیل مشخص یا به صورت خانوادگی، به خصوص در اشخاصی که حتی در تماس با نور آفتاب خفیف رنگ پوست آن ها تیره می شوند، مشاهده می شود.
بعضی از زنان متوجه می شوند که درست پیش از شروع عادت ماهیانه، لک ها نمایان تر می شود. ملاسما یا لک مربوط به حاملگی به صورت رایج در زنانی که قرص ضد بارداری استفاده می کنند، مشاهده می شود که در تماس با نور واضح تر می شود.
این خانم ها وقتی که باردار شوند، چنین لکی را در صورت خود مشاهده می کنند. مدت زیادی به طول می انجامد تا بعد از قطع مصرف قرص ضد بارداری، این لک ها از بین برود و یا احتمال دارد که به هیچ وجه به کاملا از بین نرود.
کک و مک بیشتر در اشخاصی مشاهده می شود که پوست روشن دارند، موهای آن ها به رنگ های قرمز یا بلوند بوده و رنگ چشمان آبی دارند و اغلب از سن پنج سالگی آغاز شده و به حالت لک های کوچک قهوه ای روشن، در قسمت های باز بدن مانند صورت، شانه و پشت ظاهر خواهد شد.
اکثر اوقات در فصل تابستان مقدار، سایز و عمق کک مک زیاد تر شده و با شروع فصل زمستان ریز تر، روشن تر و مقدار آن نیز کمتر خواهد شد. این گونه پیگمانتاسیون احتمال دارد از لحاظ زیبایی موجب آزار شخص باشد، اما باید بدانید که خطرناک نمی باشد.
در اشخاصی که به فرکل مبتلا می شوند، موجب گسترش خال های بدنشان می شود. معمولا کک و مک هایی که ازسنین پایین آغاز شده و در فصل زمستان نیز ناپدید نمی شوند، باید حتما توسط پزشک ارزیابی شوند.
بیشتر اوقات این لک ها به دلیل تماس مستقیم و مزمن با نور خورشید و نیز بالا رفتن سن ایجاد می شوند. اغلب لک های قهوه ای رنگ مسطح به اندازه ی یک سانتی متر یا بیشتر که روی صورت و پشت دست ها، در سنین بین سی تا چهل سالگی آغاز شده و با بالا رفتن سن وسیع تر، رنگ آن تیره تر و تعداد آن نیز بیشتر شده ظاهر خواهند شد.
این لک ها هر چند در نمونه برداری تغییرات بدخیمی در آن ها مشاهده نمی شود، اما ممکن است در سال های بعد به ضایعات بدخیم تر تبدیل شوند. بنابراین باید به فکر درمان آن باشید.
اکثر اوقات این لک ها به دلیل کمبود ویتامین B۱۲ در بدن رخ می دهد و در نژادهایی که پوست تیره دارند رایج تر می باشد. ظاهر این لک ها به صورت لکه لکه می باشد.
به دلیل کمبود ویتامین A در بدن نیز این لک ها وسیع تر می شود و همراه با برآمدگی هایی که به پوست مرغ شباهت دارند نمایان خواهد شد. همین طور در اثر کمبود فولیک اسید ، کمبود اسید اسکوربیک (ویتامین C) و نیز در انواع گوناگون کم خونی لک های مشابه مشاهده خواهد شد.
استفاده از برخی داروها از جمله کلرپرومازین، دی پنیسیلامین، هیدانتوئین، داروهای ضد مالاریا و داروهای ضد سرطان موجب به وجود آمدن لک به گونه های مختلف و نیز به همراه نشانه های دیگر خواهد شد. استفاده ی داروی ماینوسیکلین در مدت زمان طولانی برای درمان جوش های مربوط به غرور جوانی، موجب تیره شدن پوست در قسمت های جوش های ملتهب و قرمز خواهد شد.
این گونه از لک ها بعد از التهاب های پوستی که بر اثر ابتلا به بیماری هایی نظیر لیکن پلان (بیماری التهابی پوست و دهان)، لوپوس اریتماتویا (بیماری التهابی بافت همبند پوست)، پس از سوختگی پوست به علت آفتاب سوختگی یا سوختگی خفیف با سایر عوامل، جوش های مربوط به غرور جوانی که دست کاری شده باشند، سائیدن پوست برای از بین بردن اسکار(جای زخم) و فرو رفتگی پوست در همان قسمت به وجود می آید.
بیشتر اوقات ایجاد این نوع لک ها در افرادی که دارای پوست تیره می باشند رایج تر می باشد و بیشتر در قسمت های باز بدن مانند صورت به وجود می آید. همین طور وارد آمدن ضربه به پوست، کشیدن لیف و کیسه به صورت خیلی محکم در حمام یا ساییده شدن پوست ران ها روی همدیگر در زمان راه رفتن در اشخاصی که اضافه وزن دارند و چاق هستند، می تواند موجب به وجود آمدن لک در همان قسمت شود.
لک به دلیل ابتلا به بیماری هایی نظیر آسم ، نارسایی کبدی و کلیوی که به هنگام حمله های آسماتیک به وجود آمده، و نیز پوست تیره رنگ ممکن است به مدت سه تا چهار روز باقی بماند.
همین طور در ابتلا به روماتیسم و نارسایی کلیه و سیروز کبدی و نیز از سایر بیماری ها ممکن است تیرگی وسیعی روی پوست مشاهده شود.
دلایل دیگری که موجب به وجود آمدن لک هایی روی پوست می شوند از قبیل: ملانیسم یا لک های مربوط به ژن های خانوادگی؛ لک کناره های دهان؛ لک هیی که در کناره های چشم ایجاد می شوند و لک های بسیار کوچک قهوه ای رنگ در قسمت های گوناگون بدن می باشد که می تواند به همراه یا بدون سایر نشانه های مختلف ظاهر شوند.
برخی از عطرها و ادوکلن هایی که دارای ۵- متوکسی پورالن و برگاموت می باشند، چنانچه بعد از استفاده بر روی پوست در مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرند، موجب به وجود آمدن لک های تیره رنگ در پشت گوش، گردن و صورت خواهند شد.
لک های شغلی وجود دارند که به دلیل تماس با ترکیبات دارای تار مانندی که در آسفالت و روغن های معدنی وجود دارند، و نیز تماس مستقیم با نور خورشید بر روی پوست ظاهر می شوند.
نکته: دلایل زیاد دیگری نیز وجود دارند که موجب به وجود آمدن لک های پوستی می شوند که به علت نادر بودن آن ها، آن ها را ذکر نمی کنیم ، اما حتما باید توسط پزشک در زمان های مراجعه مورد نظر قرار بگیرند.
همان طور که قبلا گفته شد لک های تیره رنگ ایجاد شده بر روی پوست دلایل گوناگونی دارند که باید پس از ارزیابی علمی علت، معاینه شدن به صورت دقیق و نیز گفتن شرح حال خود توسط بیمار، و بعضی اوقات بعد از انجام آزمایشات و حتی نمونه برداری از بخشی از پوست، درمان خواهند شد.
بعضی از افراد غیرمتخصص یا آرایشگاه ها هستند که، برای درمان لک صورت، دست به تجویز کرم هایی می کنند که ممکن است علت ایجاد لک را هم ندانند. برخی از این داروها به عنوان داروهای گیاهی، احتمال دارد که دارای ترکیباتی باشند که در استفاده ی طولانی مدت برای پوست شرایطی را ایجاد کنند که ممکن است متخصصین پوست هم نتوانند برای درمان آن کاری انجام دهند.
راه های گوناگونی برای درمان لک صورت هستند که پزشک پس از ارزیابی های اولیه، می تواند از آن ها استفاده کند.
مصرف برخی از پماد های موضعی نظیر هیدروکسین، تره سنیونین، اسیدهای آلفا هیدروکسی، اسید کوجیک، اسید آزلاتیک و کراترکسی ها مانند اسید ساسبک، اسید لاکتیک؛ و نیز بعضی دیگر از راه های درمانی از قبیل پلیگیک های شیمیایی مانند TCA ، فنول، محلول جستر و پا ارم بریزن، کوتر کرایو؛ و استفاده از لیزرهای اربیوم یاک، لیزر CO۲ و لیزر روبی روش هایی می باشند که پزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار، نوع لک به وجود امده و دلیل آن، برای درمان از آنها استفاده می کند.
خطوط کشش ایجاد شده بر روی پوست یا استریا گونه ای از اسکارهای پوستی با رنگ سفید نقره ای می باشند که به تدریج از میزان آن کاسته می شود، اما به طور کامل از بین نمی روند.
خطوط کششی پوستی، معمولا در درم که لایه میانی پوست است و وظیفه ی محافظت از شکل پوست را بر عهده دارد و در هر نقطه ای از بدن قابل دید می باشند اما اغلب در قسمت هایی که چربی زیادی وجود دارد، تمایل بیشتری به شکل گیری دارند. این نقاط اغلب شامل شکم، سینه و بخش بالایی بازو، زیر بازوها، ران ها، لگن، و باسن می باشند.
این خط ها تاثیر چندانی بر فعالیت بدنی نداشته و مشکل خاصی برای سلامت ایجاد نخواهند کرد و رشد سریع پوست (به عنوان مثال درحاملگی) یا افزایش وزن و مصرف کرم های استرویید از دلایل ایجاد شدن آنها می باشد. این مشکل اغلب در دوران بارداری و افزایش سریع وزن و افزایش رشد سریع عضله ها در انجام فعالیت های مربوط به بدنسازی مشاهده می شود و معمولا بین هفتاد و پنج تا نود درصد زنان درجاتی از خطوط کششش پوستی را دارند. افزایش سطح هورمون ها طی دوران حاملگی اغلب موجب به وجود آمدن خطوط کششی پوستی در طول ماه های شش و هفت بارداری می شود. این خطوط در آغاز به رنگ قرمز یا ارغوانی بوده اما به مرور زمان رنگ آن کم تر خواهد شد.
از راه هایی که به تازگی از آن ها استفاده می شود نیز می توان به لیزر فراکشنال اشاره کرد که موجب به وجود آمدن زخم های میکروسکوپیک خواهد شد و نیز بدن با ایجاد کلاژن و اپی تلیوم تازه آن را درمان خواهد کرد. نتایج یک تحقیق که در سال ۲۰۰۷ انجام گرفته است، میزان بهبودی با استفاده از این روش را حدود هفتاد و پنج درصد تخمین زده است.
شیوع بیماری ناشناخته گوارشی؛ آنچه باید بدانیم در روزهای اخیر، خبر شیوع یک بیماری ناشناخته…
اگر قصد انجام جراحی زیبایی سینه را داشته باشید، احتمالاً نام پروتز پکسی به گوشتان…
وقتی هوا آلوده است برای سلامتی خود چه کنیم؟ آلودگی هوا یکی از بزرگترین چالشهای…
برنامه غذایی بدنسازی بدنسازی ورزشی است که بر ساخت عضلات بدن از طریق وزنه زدن…
آگاهی از عوامل زمینه ساز بیماریهای قلبی برای زنان بسیار اهمیت دارد، زیرا با درک…
هر روزه تعداد کثیری از موجودات زنده، که برای بقاء در محیط به رقابت مشغولند،…