توضیحاتی درباره سرطان کبد

اگر چه سرطان کبد تحت نام هپاتوسلولار کارسینوما نامیده می شود ولی نوع سرطان برحسب محل ضایعه در کبد متفاوت است. این بیماری نسبتا در کشورهای آمریکای لاتین کمتر شایع است و در کشورهای آسیایی، چین و تایلند و همچنین کشورهای شمال آفریقا، زیر منطقه صحرا، موارد بسیار زیادی از مرگها را سبب می شود. در مجموع، سرطان کبد یکی از ده علت اولیه مرگ در سراسر دنیا است.

در مناطقی که میزان های سرطان کبد بالاست، اغلب موارد آن به طور ثانویه در اثر ابتلای به عفونت ویروسی هپاتیت B و یا حضور آفلاتوکسین در مواد غذایی، ایجاد می شود. آفلاتوکسین سمی است که در دانه های گیاهی و در مناطق گرم و مرطوب به وسیله قارچ مخصوصی ایجاد شده و باعث اضمحلال سلولهای کبد می شود. ویروس های هپاتیت نیز می تواند آسیب های ناتوان کننده و مخرب به سلولهای کبدی وارد کنند، احتمال دارد که تیپ های B و C این ویروس ها در ایجاد سرطان کبد نقش داشته باشند.

آلودگی به ویروس های هپاتیت، مواجهه با مواد سمی و نوشیدن مشروبات الكلس می تواند به سیروز کبد که مقدمه ای برای ایجاد سرطان کبد است، بیانجام، مبینا در سال ۱۹۷۹ تخمین زده است که بر حسب مناطق مختلف، ۹۰ تا ۹۰ درصاد از مبتلایان به سرطان های کبد قبلا مبتلا به سیروز کبد بوده اند. در مناطقی که سم آفلاتوکسين سنة کم است، مصرف مشروبات الکلی در مرحله اول و سپس عفونت ویروسی هپاتیت B عامل خطری برای ابتلای به سرطان کبد می باشد، عفونت ویروسی هپاتیت C نیز می تواند عامل ایجاد این نوع سرطان باشد. با انتشار وسیع ویروس هپاتیت C باید انتفتار داشت که نسبت ایجاد سرطان کبد در اثر این عفونت افزایش یابد.

– پیشگیری

چون دلایل ابتلا به سرطان کبد در مناطق مختلف دنیا متفاوت است باید برنامه های پیشگیری در هر محل بر حسب عامل غالب ایجاد بیماری طراحی شود. اقدامات کلسی برنامه های پیشگیری به قرار زیر است:

  • واکسیناسیون نوزادان برای هپاتیت B. در مناطقی که میزان شیوع بیماری زیاد است باید تمام افراد واکسینه شوند.
  • بهبود شرایط بهداشتی برای کاهش تماس های فردی و دوران بارداری با ترشحات و خون بیمارانی که احتمال آلودگی آنها به ویروس هپاتیت B وجود دارد.
  • برقراری ارتباط جنسی بهداشتی تنها با همسر قانونی و توزیع دستورالعمل و راهنمای چگونگی پرهیز از تماس های جنسی ناسالم برای کاهش عفونت ویروسی هپاتیت B و ویروس پاپیلومای انسانی .
  • کاهش مصرف مواد مخدر تزریقی، به خصوص پرهیز از استفاده یک سوزن و سرنگ به صورت مکرر و مشترک.
  • آزمایش اهداء کنندگان خون برای تعیین ابتلای به عفونت ویروسی هپاتیت B ویروس ایدز و سایر عفونت ها و انجام اقداماتی برای جلوگیری از تزریق در خونهای آلوده در بیمارستان ها و درمانگاهها . واکسیناسیون بالغینی که بیشتر در معرض ابتلای به هپاتیت B هستند مثل کارکنان بیمارستان ها و کسانی که در تماس نزدیک با مبتلایان با حاملين ویروس هپاتیت B هستند.
  • کاهش میزان مصرف مشروبات الکلی، به خصوص نزد کسانی که به مقدار زیادی از این مشروبات مصرف می کنند.
  • تدارک روشی برای خشک کردن و انبار نمودن ظروف نگهداری غذاها که بتواند از تولید و تکثیر قارچهای تولید کننده آفلاتوکسین جلوگیری کند.
از من بپرس 2

Recent Posts

بهترین ویتامین برای پوست: راز داشتن پوستی سالم و درخشان

پوست، به عنوان بزرگ‌ترین عضو بدن، نقش مهمی در حفاظت از بدن و بازتاب زیبایی…

4 ماه ago

نشانه‌های اضطراب: راهنمای جامع برای شناخت و مدیریت آن

اضطراب یکی از شایع‌ترین مسائل روانی است که افراد در سراسر جهان با آن دست‌وپنجه…

4 ماه ago

افزایش وزن کودکان: راهنمای کامل و کاربردی

کودکان در حال رشد نیازمند تغذیه‌ای مناسب برای حمایت از سلامت جسمی و روانی خود…

4 ماه ago

تست بارداری در خانه: راهنمای کامل برای انجام دقیق و مؤثر

آگاهی از بارداری یکی از موضوعات مهمی است که بسیاری از زنان در مقاطع مختلف…

4 ماه ago

ماسک روشن کننده پوست: راهنمای کامل و کاربردی

پوست روشن و شفاف همواره یکی از اصلی‌ترین اهداف در مراقبت‌های زیبایی بوده است. با…

4 ماه ago

تب در کودکان: علل، علائم و روش‌های درمان

تب در کودکان یکی از نگرانی‌های شایع والدین است که می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد…

4 ماه ago