سرطان پروستات و علل ایجاد آن

سرطان پروستات و نحوه درمان آن

با افزایش امید به زندگی نزد مردان در تمام نقاط دنیا میزان شیوع سرطان پروستات نیز رو به افزایش است. اختلاف بین میزان بروز این بیماری در نقاط مختلف دنیا بسیار زیاد بوده و از هشت دهم برای هر ۱۰۰ هزار نفر در یک مطالعه غربالگری در مرکز چین تا ۱۰۰ مورد برای هر ۱۰۰ هزار نفر در نواحی شهری ایالات متحده آمریکا، متغیر است.

بخش بسیار کوچکی از سرطان پروستات کشف و تشخیص داده می شود و به این دلیل می توان سرطان پروستات را، در بین سایر سرطان ها، به قله کوه یخ تشبیه کرد.

مطالعات انجام شده در ایالات متحده آمریکا نشان داده که اتوپسی ۷۰ درصد مردان فوت شده در سن ۸۰ تا ۸۹ سال نشانه ای از ابتلا به سرطان کشف نشده پروستات داشته است. بیشترین موارد سرطان پروستات در اواخر عمر شروع به رشد کرده و پیشرفت آن نیز بسیار کند و آرام است به طوری که تعداد بسیار کمتری از مبتلایان به دلیل سرطان پروستات می میرند و آنها قبل از آن که با این نوع سرطان فوت کنند به دلیل بیماری های دیگر و غیر مرتبط با سرطان پروستات خواهند مرد. سرعت رشد سلول های سرطانی نزد تعداد کمی از مردانی که در سن ۵۰ سالگی و یا جوان تر نشانه های ابتلای به سرطان پروستات را بروز می دهند، زیاد بوده و اجرای برنامه غربالگری و درمان این بخش از جمعیت از نظر هزینه – فایده، مزیت بیشتری بر اجرای این نوع برنامه برای گروه های سنی ۷۰ یا ۷۵ ساله دارد.

علیرغم میزان زیاد ابتلای به سرطان پروستات، عوامل خطر و دلایل ابتلای به این بیماری به خوبی روش نشده است. با توجه به افزایش شدید خطر ابتلا در رابطه با تعداد منسوبین نزدیک خانواده فردی که مبتلا به این نوع سرطان شده، نقش یک عامل ژنتیکی در ایجاد این بیماری مطرح می گردد. بزرگ شدگی غده پروستات که با افزایش سن ایجاد می شود به عنوان یک عامل مستقل در ایجاد این بیماری مورد بحث است. نتیجه چند مطالعه نشان داده که احتمال دارد مقدار هورمونهای اندروژن و تستوسترون، و یا میزان تعادل آنها با سایر هورمونها، در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد. بعضی از شواهد موجود نشان می دهد که رژیم غذایی گوشتی و پرچرب ممکن است به افزایش خطر ابتلای به این بیماری کمک کند در حالی که مصرف سبزی و میوه خطر آن را کاهش می دهد. حرکات ورزشی منظم نیز ممکن است اثر پیشگیری کننده داشته باشد. در هر صورت، دلایل محکم و کافی برای پیشگیری اولیه از ایجاد سرطان پروستات وجود ندارد.

– پیشگیری ثانویه:

غده پروستات مردان ۵۰ ساله به بالا که برای معاینات سالیانه مراجعه می کنند از طریق المس با انگشت توسط پزشک آزمایش می شود. این روش آزمایش بزرگ شدگی خوش خیم غده پروستات را مشخص کرده و در ضمن در صورتی که ضایعهای سطحی بر روی غده پروستات ایجاد شده باشد نیز تشخیص داده می شود. بسیاری از مردان مسن از عوارضی شکایت دارند که نشانه ای است از بزرگ شدگی غده پروستات. این نشانه ها عبارتند از به سختی ادرار کردن؛ اشکال در کنترل ادرار؛ افزایش تعداد دفعات دفع ادرار، به خصوص هنگام شب؛ کاهش فشار دفع ادرار. اشکال پیشرفته ضایعه سرطانی پروستات نشانه های بالینی دیگری نیز دارد. وجود تمام این نشانه ها بررسی های بیشتری را برای تعیین وجود سرطان غده پروستات ایجاب می کند.

مرکز پیشگیری از بیماری ها در ایالات متحده آمریکا انجام آزمایش غربالگری را برای مردانی که نشانه ای از شروع بزرگ شدن غده پروستات ندارند، توصیه نمی کند. ازمایش تعیین آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) برای تشخیص سرطان پروستات بسیار حساس است، ولی چون این آزمایش با افزایش سن و بزرگ شدن غده پروستات هم مثبت می شود، نتایج مثبت کاذب فراوانی دارد نتیجه مثبت این آزمایش را تنها با انجام آزمایشات دقیق تر و پرهزینه تر می توان تایید کرد. علاوه بر این، درمان های جاری سرطان پروستات مشکل و دردناک بوده و در اغلب مواقع نیز با موفقیت توأم نیست.

از من بپرس 2

Recent Posts

شیوع بیماری ناشناخته گوارشی

شیوع بیماری ناشناخته گوارشی؛ آنچه باید بدانیم در روزهای اخیر، خبر شیوع یک بیماری ناشناخته…

5 ساعت ago

پروتز پکسی چیست؟ توضیح کامل به زبان ساده

اگر قصد انجام جراحی زیبایی سینه را داشته باشید، احتمالاً نام پروتز پکسی به گوشتان…

2 روز ago

چگونه در روزهای آلوده از سلامتی خود محافظت کنیم؟

وقتی هوا آلوده است برای سلامتی خود چه کنیم؟ آلودگی هوا یکی از بزرگترین چالش‌های…

3 هفته ago

برنامه غذایی بدنسازی

برنامه غذایی بدنسازی بدنسازی ورزشی است که بر ساخت عضلات بدن از طریق وزنه زدن…

5 سال ago

عوامل زمینه ساز بیماری های قلبی

آگاهی از عوامل زمینه ساز بیماریهای قلبی برای زنان بسیار اهمیت دارد، زیرا با درک…

5 سال ago

بیماری های عفونی و درمان های آن

هر روزه تعداد کثیری از موجودات زنده، که برای بقاء در محیط به رقابت مشغولند،…

5 سال ago