سرطان مثانه مهم ترین سرطان مجاری ادراری است. با کشف علت، معالجه به موقع و رژیم غذایی پیش بینی شده میتوان خطرات این سرطان را به حداقل رساند.
اندام مثانه توخالی است و در قسمت زیرین شکم جای دارد. ظاهرش همچون یک بادکنک است و دارای یک دیواره ماهیچهای است که امکان انقباض و انبساط را فراهم میکند. ادرار تا آن زمانی که از بدن بیرون رود، در مثانه شکل می گیرد. ادرار، مایعی اضافی(دفعی) است که بوسیله کلیهها در زمان پاک سازی خون بوجود می آید. ادرار بوسیله دو لوله به نام میزنای از کلیهها به مثانه ریخته می شود. زمانی که مثانه در حین ادرار کردن تخلیه میشود، ادرار از طریق لولهای به نام پیشابراه از مثانه و در نتیجه از بدن بیرون می رود.
در این بین سرطان مثانه از سرطانهای سلولهای پوششی (رشد سلولهای سرطانی در دیواره مثانه که در بیشتر موارد به شکل یک توده گل کلمی است) به حساب می آید، مرگ بارترین سرطان مجاری ادراری و دومین سرطان مهم دستگاه ادراری-تناسلی است که اگر به موقع درمان نشود تومور رشد کرده و به بیرون از مثانه توسعه پیدا میکند. میزان سن متوسط برای تشخیص سرطان مثانه ۶۵ سالگی است و این سرطان ۷% از همه سرطانها را بوجود می آید.
با توجه به نوع سلولهای سرطانی در سلولهای پوشش مجاری ادراری مثانه، سه نوع سرطان بوجود می آید:
کارسینوم سلول ترانزیشنال (Transitional Cell Carcinoma): از انواع سرطانی که در سلولها در درونیترین لایه پوشش دستگاه ادراری در ارتباط با مثانه بوجود می آید. اکثر سرطانهای مثانه در این سلولهای مرتجی ایجاد میشوند.
کارسینوم سلول سنگفرشی (Squamous Cell Carcinoma): سرطانی که در سلول سنگفرش گونه که سلولهایی کوچک و مسطح هستند بوجود می آید و اکان دارد پس از عفونتها یا التهابهای طولانی مدت، در پوشش دستگاه ادراری مثانه ایجاد می شود. این سرطان زیر میکروسکوپ مثل سرطان پوست است.
آدنوکارسینوم (Adenocarcinoma): سرطانی است که در سلولهای غدهای (Glandular) مثانه بوجود می آید. سلولهای غدهای که در پوشش مجاری ادراری مثانه موجود است، موادی مخاط ایجاد می شود.
چه عواملی امکان دارد باعث بروز سرطان مثانه شود؟
تحلیل ادرار: در این آزمایش از یک نوار ادراری که در برابر برخی اصول ادرار همچون وجود گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و گلوکز (قند) تغییر رنگ میدهد، مورد استفاده قرار می دهد. همچنین ادرار زیر میکروسکوپ بررسی میشود.
سیتولوژی ادرار: آزمایشی که در طول آن یک آسیب شناس نمونه ادرار را زیر میکروسکوپ می بیند، که مشاهده می کند آیا سلولهای غیر عادی با منشأ پوشش مثانه مشاهده میکند یا خیر. هم چنین آسیب شناس میتواند تشخیص دهد که سلولهای غیر عادی سرطانی هستند یا خیر.
مرحلهبندی سرطان مثانه به نفوذ تومور در داخل بافت مثانه، گرههای لنفاویِ کناره مثانه و افزایش تومور به سایر اعضای بدن بستگی دارد. بعد از تشخیص قطعی سرطان مثانه چندین آزمایش جهت تعیین مرحله سرطان انجام میشود. این آزمایشها شامل عکس قفسه سینه (Chest X-ray)، سی تی اسکن و ام آر آی (MRI) لگن میباشد.
معمولی ترین روش مرحله بندی سرطان بکارگیری سیستم TNM است که معنای T:تومور، N:گره لنفاوی و M: متاستاز می باشد. نظام فوق چهار مرحله را در سرطان توضیح میدهد.
مراحل تومور (T) به شرح ذیل می باشد:
T0: هیچ توده ای در مثانه دیده نشد.
T1: تومور تنها در سطح داخلی مثانه دیده شد.
T2: تومور داخل لایه عضلانی مثانه وارد می شود؛ درگیری سطحی (T2a)، درگیری عمقی (T2b). مرحله ۲ و مراحل بالاتر در مرحله سرطانهای هجومی واقع هستند.
T3: تومور با عبور از سطح عضلانی، سطح چربی احاطه شده مثانه را درگیر میکند.
T4: تومور اعضای نزدیک از جمله پروستات، روده، واژن یا رحم را درگیر کرده است.
درجه بندی سرطان، به شکل سلولها در زیر میکروسکوپ مربوط میشود. درجه سرطان فاکتوری در پیشبینی احتمال عود سرطان پس از درمان و شانس زنده ماندن فرد مبتلا میباشد. تومورهای مثانه به دو درجه پایین (low) و بالا (High) تقسیم میشوند. درجه تومورهای غیر تهاجمی میتواند پایین و بالا باشد. در صورتی که تمام تومورهای تهاجمی (تومور مرحلۀ T1 و بیشتر) درجه بالا هستند.
دوری از سیگار، اجتناب از قرار گرفتن در معرض تنفس مواد شیمیایی و نوشیدن مایعات زیاد میتواند خطر ابتلا به سرطان مثانه را در افراد کاهش دهد. نوشیدن مایعات زیاد، تولید ادرار را افزایش داده و در نتیجه مثانه فرد فعالیت بیشتری میکند. این کار باعث میشود تا هر نوع ماده سرطانزایی که ممکن است در ادرار وجود داشته باشد رقیق شده و دفع گردد و به این ترتیب مدت زمانی که اینگونه مواد شیمیایی در مجاورت سلولهای مثانه باقی میمانند، کم میشود.
درمان سرطان مثانه از چهار طریق امکانپذیر است:
انتخاب راه درمان تومور مثانه به مهاجم یا غیر مهاجم بودن و میزان پیشرفت آن بستگی دارد. برای تومورهای غیر مهاجمی که زود تشخیص داده میشوند پزشک سعی میکند تومور را از طریق یک اشعه الکتریکی شدید که به وسیله سیستوسکوپ وارد مثانه میشود تخریب کند. این روش درمانی فولگوریشن نامیده میشود. برای تومورهای کوچک این روش تنها روش لازم است و نیاز به سایر اقدامات نمیباشد. یک روش درمانی دیگر شامل ریختن داروهای شیمیدرمانی در درون مثانه است. این روش درمانی هیچ عارضه خاصی برای شما ایجاد نمیکند.
تومورهای بزرگتر که به درون عضلات دیواره مثانه راه یافتهاند باید به وسیله عمل جراحی برداشته شوند. بعضی اوقات قسمتی از مثانه یا تمام آن برداشته میشود. این عمل جراحی سیستکتومی نام دارد. در این عمل حالب (مجرایی که ادرار را از کلیه به مثانه هدایت میکند) به قسمتی از روده کوچک که ایلئوم نامیده میشود متصل میشود تا ادرار از کلیه به ایلئوم هدایت شود. سپس سوراخی بر روی شکم ایجاد میشود تا ادرار ازطریق این مجرا از روده خارج شود. یک کیسه پلاستیکی مخصوص نیز به این سوراخ متصل میشود. بیماران بعد از درمان باید تا ۵ سال تحت نظر باشند تا از عود احتمالی این بیماری جلوگیری شود.
شیوع بیماری ناشناخته گوارشی؛ آنچه باید بدانیم در روزهای اخیر، خبر شیوع یک بیماری ناشناخته…
اگر قصد انجام جراحی زیبایی سینه را داشته باشید، احتمالاً نام پروتز پکسی به گوشتان…
وقتی هوا آلوده است برای سلامتی خود چه کنیم؟ آلودگی هوا یکی از بزرگترین چالشهای…
برنامه غذایی بدنسازی بدنسازی ورزشی است که بر ساخت عضلات بدن از طریق وزنه زدن…
آگاهی از عوامل زمینه ساز بیماریهای قلبی برای زنان بسیار اهمیت دارد، زیرا با درک…
هر روزه تعداد کثیری از موجودات زنده، که برای بقاء در محیط به رقابت مشغولند،…