غدد بزاق بزاق را تولید می کنند ، که دهان رامرطوب نگه می دارد و به بدن برای هضم کمک می کند. سرطان غدد بزاقی سرطان نادر است که در بافت یکی از این غدد شروع می شود.
در ایالات متحده، سرطان غده بزاق مسئول کمتر از ۱ درصد از سرطانها است. این در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر ۱ نفر است. تخمین زده می شود که سالانه ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ مورد در ایالات متحده آمریکا وجود دارد.
درمان های مشترک عبارتند از جراحی، اشعه و شیمی درمانی. اجتناب از عوامل خطر می تواند به کاهش احتمال تشخیص کمک کند. با این حال، یک علت ژنتیکی ممکن است نقش داشته باشد.
این یک نوع بسیار نادر از سرطان است که کمتر از ۱ درصد از سرطانها در ایالات متحده را تشکیل می دهد.
تشخیص معمولا با آزمایشات تصویربرداری و بیوپسی بینی انجام می شود.
عوارض شامل سندرم Frey’s و برداشتن صورت است.
دهان حاوی بسیاری از غدد بزاق، برخی عمده و برخی جزئی است. سرطان غدد بزاقی هنگامی رخ می دهد که یکی از این غدد باعث ایجاد تومور سرطانی می شود. ۳ جفت غدد بزاقی وجود دارد:
غدد پاروتید که فقط در مقابل هر گوش قرار دارند، بزرگترین غدد بزاق هستند؛ آنها بیشترین احتمال ابتلا به تومور را دارند.
غدد زیر جلدی تحت زبان هستند. آنها کوچکترین غده بزرگی هستند. غدد زیر فرعی در زیر فک وجود دارد.
۴۵۰-۷۵۰ غده بزاق کوچک و کوچک در اطراف دهان وجود دارد. مکان ها عبارتند از:
سینوسها
زبان
در داخل گونه ها
بینی
حنجره
جعبه صدا
تومورها به احتمال زیاد در این غده های جزئی رخ می دهند، اما اگر فرد پیشرفت کند، احتمال ۵۰ -۵۰ درصد وجود دارد که سرطانی یا بدخیم باشد. تومورهای غدد بزاقی می توانند خوش خیم یا بدخیم باشند و شامل تومورهای هماتالیم فوئیدی مانند لنفوم هوچکین باشند.
فرد مبتلا به سرطان غدد بزاقی ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
دشواری در هنگام باز کردن دهان به طور کامل
عضلات صورت ضعیف در یک طرف چهره.
تورم یا لگن در اطراف فک، دهان و یا ناحیه گردن.
تفاوت قابل توجه در شکل یک طرف گردن یا صورت.
بخشی از صورت احساس بی حسی می شود
غده بزاق در معرض درد پایدار است.
هر توده بی درد که با عفونت ارتباط ندارد، باید مورد بررسی قرار گیرد.
سرطان غدد بزاقی به طور گسترده مورد تحقیق قرار نگرفته است، و علت ب رمز و رازاقی مانده است. با این حال، یک علت ژنتیکی احتمال دارد باعث این بیماری شود. برخی ژن ها، آنکوژن ها، باز تولید سلول های کنترل می شوند؛ مجموعه دیگری از ژن ها کنترل سلول ها را تخریب می کند، این ژن ها به عنوان ژن های سرکوب کننده تومور شناخته می شوند. در مورد سرطان، یک یا هر دو نوع ژنهای کنترل کننده سلولی جهش یافته اند.
این بدان معنی است که تولید و تخریب درست سلول ها دیگر جایگزین نمی شود. قرار گرفتن در معرض برخی از مواد شیمیایی باعث سرطان، یا سرطان زایی، و یا تابش می تواند باعث جهش ژنتیکی باشد.
تحقیقات نشان می دهد که کاهش استفاده از اشعه ایکس برای روش های دندانی و سایر موارد با کاهش سرطان غدد بزاقی ارتباط دارد.
عوامل زیر می توانند خطر ابتلا به سرطان غدد بزاقی را افزایش دهند:
پرتودرمانی برای سرطان در سر و گردن خطر ابتلا به سرطان غدد بزاقی را افزایش می دهد.
بیماران سالخورده بالاترین خطر را دارند، اگرچه سرطان غدد بزاقی در هر سنی ممکن است رخ دهد.
عوامل ژنتیکی می تواند خطر را افزایش دهد.
قرار گرفتن در معرض مواد محلول در مواد مانند گرد و غبار آلومینیوم نیکل و گرد و غبار سیلیس ممکن است یک عامل باشد.
سایر خطرات احتمالی که مورد تحقیق قرار می گیرند شامل استفاده از تلفن همراه، رژیم غذایی، مصرف دخانیات و مصرف الکل می باشد.
پزشک از بیمار در مورد تاریخچه پزشکی خود سوال می کند و دو طرف صورت، دهان و ناحیه اطراف فک را بررسی می کند. اگر به نظر می رسد که گره های لنفاوی بزرگ شده اند، می تواند نشانه ای از سرطان باشد.
ضعف عضلانی یا بی حسی در صورت می تواند نشان دهنده این باشد که سرطان به اعصاب گسترش یافته است.
آزمایش های تصویربرداری ممکن است برای تعیین محل و گسترش هر گونه بیماری انجام شود. برای نمونه برداری از بافت برای تجزیه و تحلیل، ممکن است از بیوپسی استفاده شود. در بیوپسی برشی، یک برش کوچک ساخته می شود و بخشی از تومور برای آزمایش گرفته می شود.
بسته به یافته های اولیه، ممکن است عمل جراحی برای حذف و آزمایش کل تومور انجام شود.
درمان سرطان بزاق، همانند بسیاری از سرطانها، اغلب شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی یا ترکیبی از آن است.
جراحی به طور معمول شکل اولیه درمان سرطان غدد بزاقی است. کل غدد بزاق ممکن است نیاز به برداشت داشته باشد، همراه با هر عصبی و مجاری که سرطان ممکن است گسترش یابد. اگر دسترسی کوچک و آسان باشد، ممکن است لازم باشد فقط تومور و مقدار کمی بافت اطراف را حذف کنیم.
پرتودرمانی، ذرات پر انرژی یا پرتوهای تومور را جهت کاهش یا کاهش سلول های سرطانی هدایت می کند. شایع ترین نوع پرتودرمانی برای سرطان غدد بزاقی پرتودرمانی پرتو خارجی است. این یک سطح شدید تابش را فراهم می کند.
درمان معمولا به مدت ۵ هفته در هفته به مدت ۷ هفته انجام می شود. انواع جدیدتر پرتودرمانی که ممکن است موفقتر باشند عبارتند از: تابش پرکعال شده سریع.
وقتی سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش می یابد، شیمی درمانی استفاده می شود. بیمار دارو را به صورت دهان یا وریدی دریافت می کند تا سلول های سرطانی را بکشد. داروهای گوناگونی وجود دارد که می تواند به تنهایی یا به صورت ترکیبی با داروهای دیگر مانند ۵-فلوئوروراسیس (۵-FU) یا کربوپلاتین استفاده شود.
عوارض جراحی عبارتند از:
واکنش به بیهوشی
بهبود زخم به صورت آهسته
عفونت
خونریزی بیش از حد
آسیب عصبی ممکن است یک طرف چهره را از بین ببرد و بیمار ممکن است دچارمشکل در بلع یا صحبت کردن باشد. جراحی مجدد ممکن است امکان پذیر باشد و یک درمانگر گفتار میتواند در بازگرداندن برخی از توابع از دست رفته کمک کند.
آسیب دیدن حس چشایی، و یا سندرم Frey، زمانی است که اعصاب به طرز غیر معمولی رشد می کنند، که می تواند منجر به عرق کردن در بعضی از مناطق چهره هنگام جویدن شود. این را می توان با عمل جراحی یا دارو درمان کرد. عوارض جانبی پرتودرمانی به طور کلی عبارتند از:
سوزاندن پوست
حالت تهوع
استفراغ
خستگی
اینها معمولا بعد از درمان ناپدید می شوند. پرتودرمانی برای سرطان غده بزاق ممکن است به سایر نقاط سر و گردن نیز منتقل شود. ممکن است وجود داشته باشد:
خشکی دهان به دلیل کاهش تولید بزاق.
زخم در دهان و گلو
خشکی و گلو درد
مشکل بلعیدن
از دست دادن طعم به صورت کامل یا جزئی.
درد و آسیب استخوان
بدتر شدن مشکلات دندانی.
آسیب به غده تیروئید.
زنگ زدن یا احساس ارتجاع در گوش
شیمیدرمانی سلول های سرطانی را می کشد، اما می تواند بر برخی سلول های سالم مانند فولیکول های موی و سلول های پوشش دهان تاثیر بگذارد. عوارض جانبی رایج عبارتند از:
کاهش اشتها، حالت تهوع و استفراغ.
کم شدن تعداد گلبول های سفید و قرمز ، افزایش خطر عفونت و خستگی.
تعداد پلاکت خون پایین، به طوری که بدن به راحتی کبود می شود.
ریزش مو.
زخم های دهان.
پس از اتمام درمان، بیمار به دقت تحت نظارت پزشک قرار می گیرد. مهم است که در همه انتصابات پیگیری شرکت کنید زیرا این می تواند به کم کردن هر گونه عوارض جانبی درمان و مقابله با هر گونه عود در اوایل کمک کند.
پیش آگهی بستگی به مرحله ای که سرطان تشخیص داده می شود. سرطان های غدد بزاقی مرحله ۱ سرطان های ۵ ساله ۹۱ درصد به افراد سالم طبیعی تبدیل می شوند. اگر سرطان در مرحله ۴ تشخیص داده شود (با بیماری پیشرفته تر)، این میزان به ۳۹ درصد کاهش می یابد.
پیشگیری دشوار است، زیرا علت دقیق سرطان غدد بزاقی ناشناخته است. با این حال، یک رژیم سالم، تمرین منظم و اجتناب از تنباکو و الکل می تواند خطر را کاهش دهد. یک مقاله نشان می دهد که افزایش مصرف میوه ها و سبزیجات، به ویژه آنهایی که دارای ویتامین C بالا هستند و از مصرف زیاد کلسترول جلوگیری می کنند، ممکن است سودمند باشد.
افرادی که در محیط هایی کار می کنند که گرد و غبار آلیاژ نیکل، گرد و غبار سیلیکا یا مواد رادیواکتیو هستند، باید از حفاظت مناسب استفاده کنند.
شیوع بیماری ناشناخته گوارشی؛ آنچه باید بدانیم در روزهای اخیر، خبر شیوع یک بیماری ناشناخته…
اگر قصد انجام جراحی زیبایی سینه را داشته باشید، احتمالاً نام پروتز پکسی به گوشتان…
وقتی هوا آلوده است برای سلامتی خود چه کنیم؟ آلودگی هوا یکی از بزرگترین چالشهای…
برنامه غذایی بدنسازی بدنسازی ورزشی است که بر ساخت عضلات بدن از طریق وزنه زدن…
آگاهی از عوامل زمینه ساز بیماریهای قلبی برای زنان بسیار اهمیت دارد، زیرا با درک…
هر روزه تعداد کثیری از موجودات زنده، که برای بقاء در محیط به رقابت مشغولند،…