آغوز
آغوز
سه الی چهار روز پس از تولد نوزاد، آغوز ساخته میشود. اگرچه خواص آن به طور کامل شناخته شده نیست، با این حال این مایع بسیار ارزشمند است.
آنچه از این ماده میدانیم آن است که این ماده کم حجم اما غلیظ بوده و از خواص تغذیهای بسیار بالا برخوردار است که میتوان به راحتی به نوزاد خورانید.
میزان چربی و قند لاکتوز آغوز از شیر مادر کمتر است با این وجود میزان غلظت ویتامین های محلول در چربی A وE آن بالاتر است.
آغوز در امر محافظت نوزاد در مقابل بیماریهای عفونی نقش حیاتی بازی میکند.
فراوردههای ضدعفونی لاکتوفرین، و گلوبولین های ایمنی و لیزوزوم هایی که در شیر انتقالی [۱] و شیرر کامل موجودد است در آغوز نیز وجود دارد اما غلظت آنها خیلی بیشتر است.
از برخی مطالعاتت چنین استنباط میشود که آغوز، نه تنها نوزاد راا مقابل عفونت محافظت مینماید بلکه یک عامل مداواکننده نیز میباشد.
فاکتور رشد بافت پوششی که تکثیر سلول های پوششی را در روده همانند سلولهای پوششی در پوست تحریک میکند با غلظتی پنج برابر شیر کامل در آغوز وجود دارد.
خواص دیگر
همچنین خاصیت لینت دهنده نیز دارد که کمک میکند تا مامیزه [۲] از روده نوزاد پاک شده و مانع جذب مجدد بیلی روبین میشود.
قسمت عمده رنگ زرد کلسترول به علت وجود کاروتنن است که غلظت آن ده برابر غلظت این ماده در شیر مادر است و احتمالا بهه خاطر وجود همین رنگ زرد است که در بعضی از فرهنگها مادران از دادن این ماده به نوزاد خودداری میکنند و غالبا میگویند که این شیر به علت ماندن طولانی مدت در سینه آلوده و کهنه است.
این مادران ترجیح میدهند صبر کنند تا شیرشان زیاد شود. یک برداشت نادرست دیگر وجود دارد که بعضی از مادران تصور میکنند که مقدار کلستروم آن قدر نیست که نوزاد را سیر کند و به همین دلیل مایلند تا چند روز اول تولد نوزاد را با شیرخشک تغذیه کنند.
به چنین مادرانی توصیه میشود که کودکان خود را از منافع و مزایای شیر کلستروم (آغوز) محروم نکنند.
[۱]- سه روز اول شیر مادر کلستروم یا آغوز نامیده میشود و تا روز دهم شیر انتقالی و بعد از آن شیر کامل گفته میشود.
[۲]- ماده سبز رنگ جنینی که نخستین مدفوع نوزاد را تشکیل میدهد
دیدگاهتان را بنویسید