نشانه ی خاص بیماری پیسی ، بروز لکه های سفید یا شیری رنگ در بدن است و باید گفت به غیر از بین زیبایی، هیچ عوارضی برای سلامت بدن ندارد. این لکه در مچ یا پشت دستها، انتهای انگشتان، بازو، گردن، لبها، روی پلک چشم و صورت، نواحی تناسلی، رانها و گاهی تمام نقاط بدن دیده میشود.
تا امروز دلیل خاصی برای این بیماری شناخته نشده است اما متخصصان معتقدند:
سلولهای عصبی که به طور غیرطبیعی فعال شدهاند، ممکن است با تولید مواد سمی به سلولهای رنگدانهساز اسیب برسانند.
سیستم ایمنی بدن ممکن است در موقع دفاع از بدن در مقابل یک مادهی خارجی، رنگدانهی پوست را نیز از بین ببرد.
سلولهای رنگدانه ساز ممکن است عامل از بین رفتن خودشان باشند. یعنی زمانی که رنگدانه در حال ساخه شده است، مواد زایدی نیز در کنار آن تولید میشوند که سمی بوده و قادر به از بین بردن خود سلولهاست.
وجود یک نقص ارثی موجب حساس شدن سلولهای رنگدانه ساز به آسیب و در نتیجه از بین رفتن آنها میشود.
از دیدگاه طب سنتی، این مشکل در نتیجهی اختلالات کبدی به وجود میآید که در نتیجهی نامناسب بودن مصرف خوراکیها و همچنین شرایط روحی و جسمی فرد است.
آشفتگیهای عصبی و هیجانی، ترس و نگرانی و سوء عمل غدهی تیرویید میتوانند در ایجاد برص نقش داشته باشند.
وسعت، دوره و شدت از دست رفتن رنگدانه در اشخاص مختلف، متفاوت است.
افرادی که پوست روشنی دارند معمولاً در تابستان متوجه تفاوت رنگ بین نواحی مبتلا و سایر نقاط سالم پوست که برنزه شده، میشوند. پیسی درا فراد با پوست تیره بسیار واضحتر است.
در موارد شدید ممکن است رنگدانه در همه جای پوست از بین برود و پوست یکسره سفید شود. هیچ راهی برای پیشگویی این که هر فرد چه قدر رنگدانه از دست خواهد داد یا این که بیماری چه قدر طول خواهد کشید وجود ندارد.
پیسی معمولاً با از دست رفتن ناگهانی رنگدانه در یک نقطه از پوست شروع میشود که میتواند ادامه یابد یا خود به خود متوقف شود.
بازگشت خود به خودی رنگ به لکهای سفید شده خیلی به ندرت اتفاق میافتد. بعضی از بیماران که تصور میکند بیماریشان خوب شده، در واقع تمام رنگدانهی پوست خود را از دست داده و پوستشان یک دست سفید شده است.
اگرچه رنگ پوست این افراد یک دست سفید شده ولی آنها باز هم به پیسی مبتلا هستند.
تا امروز تحقیقات فراوانی در مورد این بیماری و روشهای درمانی آن انجام شده اما هنوز نتیجهی مثبتی به دست نیامده است؛ البته طب سنتی راهکارهایی را برای بهبود این بیماری ارایه کرده است.
دوری از نور آفتاب و استفاده از سایبان برای صورت و دستکش برای دستها به صورتی که دستها و صورت با نور مستقیم آفتاب ارتباط نداشته باشند. از کرمهای ضدآفتاب سفید گیاهی استفاده کنید.
شستوشوی پوست با آب سرد به خصوص در فصل گرما و استفاده از صابونهایی مانند صابونهای گلیسیرینه مفید است.
غازیاغی یکی از مفیدترین داروهای خوراکی برای این بیماری است. فصل رویش این گیاه و استفاده از آن در ماه اردیبهشت است. غازیاغی از سبزیهای خوشمزه و مفیدی است که بسیاری آن را در آش یا هرماه برنج میپزنند.
بهتر است هر سال در فصل بهار، مقداری از آن را تهیه و خشک کرده و در بقیهی سال همراه غذاها، سوپ و آش میل کنید. برای شروع درمان برص یا غازیاغی باد ابتدا از آشهای خنک مثل آش غوره مصرف کرد.
بعد از خوردن آش در وعدهی نهار، 10 گرم گل قند میل کنید و تا پنج روز این کار را ادامه دهید.
روز پنجم تا دهم، 10 گرم گل سرخ پاک کرده را با آب دوغ خیار مخلوط و میل کنید. سپس 10 گرم غازیاغی خشک را بسایید و با عسل مخلوط و میل کنید تا بیماری برطرف شود.
در صورتی که دسترسی به غازیاغی تازه دارید، مقداری از آن را کوبیده و با دانهی خشخاش آسیاب شده به صورت میر شبها روی لکه ها قرار داده و روز بعد شستوشو دهید.
از آنجایی که علت این بیماری شناخته نشده، راه مؤثری برای پیشگیری از آن وجود ندارد. نقش استرسهای روحی در ایجاد یا تشدید بیماری قطعاً مشخص نشده است.
برخی بیماران ایجاد لکههای سفید را بعد از یک فشار فیزیکی یا روحی گزارش میدهند. در برخی بیماران هرگونه آسیب پوست (سوختگی، زخم، خراشیدگی و ضربههای مکرر) موجب پیدایش لکهای پیسی در محل آسیب میشود.
این دسته از بیماران باید در مراقبت از پوست خود دقت بیشتری کنند.
غازیاغی و عسل هر دو گرم هستند، برای جلوگیری از بروز حرارت در افراد گرم مزاج، از خوراکیها و خنکهایی مثل خاکشیر استفاده کنید و از خوردن لبنیات و ترشیجات سرکهای از روز دوم بپرهیزید.
20 گرم پودر زنیتان را در نیم لیتر آب بجوشانید و بعد از غذا با یک استکان عسل میل کنید. بعضیها معتقدند که اگر تفالهی آن نیز روی لکههای برص گذاشته شود، مفید است.
برگ سنا را در سرکه بپزید تا به صورت ژل درآید. بعد از سرد شدن هر روز روی موضع بمالید.
پودر سیاه دانه را با سرکه خمیر کنید و روی محلهای لک و پیس قرار دهید. هم چنین میتوانید روزی 10 گرم سیاه دانه را با عسل بعد از غذا میل کنید.
انار و زرشک هر دو عاملی برای تولید مجدد رنگ دانه هستند. روزی یک عدد انار یا دو قاشق زرشک یا آب زرشک مصرف کنید.
گل ختمی بزرگ (ختمی سفید) را به مقدار لازم آسیاب کرده و همراه مقداری جوش شیرین مخلوط و یا آب به صورت خمیر روی قسمتهای سفید قرار داده و پس از گذشت یک الی سه ساعت بشویید.
برگ کلم پیچ را به مدت 10 روز در سرکهی انگور خیس کرده و روی محل لکه های سفید بگذارید، این عمل را هر شب موقع خواب انجام و روی آن را ببندید و صبح روز بعد شستوشو دهید.
این درمانها باید با صبر و حوصله باشد.
همچنین نگرشی بر مزاج و طبع بیمار، فشارهای داخلی، دستورات منظم در تغذیه های سالم و عدم استفاده از غذاهای سرد و خشک بسیار مهم است.
اگر غذای مناسب و ورزش وجود داشته باشد، به طوری که روزانه 30 ال 40 دقیقه پیادهروی منظم انجام شود و بدن تعریق پیدا کند، باعث میشود فعالیت درونی لایهی پوست توسط عرق کردن، بیشتر شده و به سلامت پوست کمک شود.
ورم پلک غالبا با سایر ناراحتیهای چشمی همراه است (البته نه همیشه). بنابراین، هنگامی که…
اگر بر حسب اتفاق، مبتلا به نوعی بیماری قارچ شوید (که البته تعداد مبتلایان به…
۵۰ سال پیش متخصص پوست نمی توانستند تغییرات عمده ای در پوست بوجود بیاورند. آنها…
صرف داشتن پوست خشک ، در برخی شرایط امتیازی است که مشکلات رایجی نظیر اکنه…
روزی از یکی از متخصصان پوست پرسیدم: چرا شما هرگز در مورد پزوریازیس حرفی نزده…
خطرات آفتاب در روزهای آفتابی و زیبا، قرار گرفتن در نور خورشید معنایی همراه با…