نگاه کلی به فیلم کازابلانکا

خلاصه داستان

ریک، مهاجر آمریکایی، کافه ای را در کازابلانکا می گرداند که از پناهنده ی جنگی تا زندانی های فراری، سری به آنجا می زنند چون حالت سکویی به طرف آزادی را پیدا کرده برای کسانی که از جنگ در اروپا فرار کرده اند.همه ی مظنونین همیشگی، از جمله رنو( کلود رینز) رئیس پلیس شهر و سام، که می داند برای یاداوری عشق از رست رفته ی ریک ( چه ننوازد) ، همه را در آنجا می شود پیدا کرد. ولی ایلزا، همان عشق از دست رفته ریک، ناگهان دوباره سرو کله اش پیدا شده و باعث می شود که ریک ترانه ای را که نباید، دوباره بنوازد و بخواند. ایلزا را شوهرش ویکتور لازلو( پل هنرید) همراهی میکند که یکی از رهبران جبه مقاومت است.کسان دیگری هم البته در آنجا هستن. مثلا ادگارت( پیتر لوری) که مجوز های عبور نازی هایی را که به قتل رسانده، نزد ریک امانت گذاشته و تعدادی نازی هم هستند که خیال دارند به کافه هجوم ببرند. ریک، قهرمان بدبین ماجرا نمی تواند عشق ایلز را فراموش کند.در پایان، ریک، آرمان های سیاسی را فراتر از خوشبختی خودش قرار می دهد. او وانمود می کند که لازلو تنها با آن هواپیما فرار می کند و ایلزا در کنارش می ماند ولی در تغییر عقده ای ناگهانی، اصرار می ورزد که ایلز نیز شوهرش را همراهی کند و به آرمان آزادی کمک کند. شوکی را که به ایلزا وارد می آید می توان توی چشم هایش خواند و اینجاست که ریک می گوید: (در عوض ، پاریس کماکان به ما تعلق دارد.)

کارگردان : مایکل کورتیز

نویسندگان فیلمنامه :جولیوس اپستادین، فیلیپ  جی. اپستاین، هاوارد کوچ.

بازیگران:همفری بوگات( ریچارد (ریک) بلین)، اینگرید برگمن ( ایلزا لاند لاژولو)، کلود رینز ( سروان لویی رنو) ، کنراد ویت ( سرگرد هاینریش استراسر)، سیدنی گرین استریت ( سینیور فراری)، پیتر لوری( گیلر مو ادگارت ) ، اس.ز. ساکال( کارل، مدیر داخلی کافه ی ریک ) ، مادلن لوبو(ایوون،نامزد ریک) ، دالی ویلسون( سام) ، لئونید کینسکی( ساشا متصدی بار کافه ریک ).

تهیه کننده : هال ب.. والیس.

محصول: برادران وارنر.

مدت 102 دقیقه.

بودجه:957 هزار دلار.

فروش:4.1 میلیون دلار.

اسکارها:

  • بهترین فیلم.
  • بهترین کارگردان: مایکل کورتیز.
  • بهترین فیلمنامه:جولیوس جی. اپستادین، فیلیپ جی. اپستاین، هاروارد کوچ، بر اساس نمایش همه به کافه ی ریک می آیند نوشته ی مورد نظر موری برنت و جون آلیسون.

نامزدهای اسکار:

  • بهترین بازیگر مرد : همفردی بو گارت.
  • بهترین بازیگر مرد نقش دوم : کلود رینز.
  • بهترین فیلمبرداری سیاه و سفید: آرتو ادسن.
  • بهترین تدوین: اوون مارکس.
  • بهترین موسیقی متن: مکس استاینر.

سایر برندگان اسکار 1942:

  • بهترین بازیگر مرد: پل لوکاس ( محاقظت از راین )
  • بهترین بازیگر زن : جنیفر جونز(آهنگ برنادت)
  • بهترین بازیگر مرد نقش دوم : چارلز کابرن ( هرچه بیشتر، شادتر).
  • بهترین بازیگر زن نقش دوم: کاتینا پکسینو ( زنگ ها برای که به صدا در می آیند).

کارگردان

مایکل کوتیز موقع گرفتن اسکارش با آن لهجه ی غلیظ مجارش گفت : ( خیلی از اوقات نطقی آماده کرده ام ولی شانس یار و همراهم نبوده ام ؛ همیشه ساقدوش بوده ام تا یک مادر ) ما به هر حال منظورش را درک می کنیم. کورتیز زندگی حرفه ای طولانی و پرباری داشت که اکثرا عبارت بود از فیلم هایی که به سفارش تهیه کننده ها ساخت . در بین فیلم های آمریکایی اش به این آثار بر می خوریم: حمله ی تیپ سبک (1936)، فرشته های زشت چهره(1938)، یانکی دودل دندی(1942)، میلدرد پیرس (1945) و سلطان کرئول(1958) با شرکت الویس پریسلی.

گالری تصاویر فیلم کازابلانکا

صحنه ی فراموش نشدنی

در یکی از نفس گیر ترین صحنه های رمانتیک و پر احساس فیلم، ایلزا ، گریان، نیک را تهدید می مند که اگر جواز عبور را برای فرار لازلو در اختیارش نگذارد، با گلوله او را خواهد کشت. ریک سرباز میزند.ایلزا اصرار دارد که یک جواز را روی میز بگذارد. ریک می گوید که ایلزا بلوف می زند و به او می گوید نه تنها می تواند به طرف اش شلیک کند بلکه با این کار در واقع به او خدمتی خواهد کرد. وقتی ایلزا متوجه می شود که ریک واقعا از خیر زندگی اش گذشته، تازه متوجه رنج و دردی می شود که ریک به خاطر او متحمل شده. هفت تیر را می اندازد و گریان به او تکیه می دهد: ( ریچارد( ریک (، سعی کردم خودم را دور نگه دارم. فکر می کردم دیگر هرگز تو را نخواهم دید، که تو برای همیشه از زندگی ام خارج شده ای.)

ایلزا برای ریک تعریف می کند که چرا در پاریس باید اورا ترک می کرده. ریک نیز با این جمله، نشان می دهد که چه توفانی در درونش به پا است: ( روزی که تو از پاریس رفتی، حنما نمی دانستی که من چه کشیدم…فقط کاش می دانستی که چقدر دوست ات داشتم و چقدر هنوز دوست ات دارم.)

از من بپرس 4

Recent Posts

سانسور شدن دیالوگ ها در سریال گاندو

سریال گاندو که به تازگی از شبکه سه سیما پخش شده است توانسته است طرفداران…

5 سال ago

نقد و بررسی پول های مشکوک در سینما

در برنامه هفت با اجرای محمد حسین لطیفی موضوع ورود پول های مشکوک در سینما…

5 سال ago

سریال های اپیزودی و پلیسی فراموش شده اند؟

فقدان سریال های اپیزودی امروزه در سینمای ایران بسیار حس می شود و به دنبال…

5 سال ago

بررسی فیلم سینمایی نبات

فیلم سینمایی نبات از جمله ساخته های بلند پگاه ارضی است که در سال های…

5 سال ago

مصاحبه ای با نیما رئیسی درباره حال این روزهای تلویزیون

نیما رئیسی بازیگر توانمند کشورمان است که صدای بسیار خوب او گواه گویندگی وی است…

5 سال ago

آخر هفته با فیلم های سینمایی شبکه های سیما با ما همراه باشید

آخر هفته با فیلم های سینمایی شبکه های سیما همراه باشید در ادامه این مطلب…

5 سال ago