نوزاد

مهارت دست ورزی در نوزادان

مهارت دست ورزی در نوزادان

کار با دست

نوزاد شما با رفلکس گرفتن و بستن دستش متولد میشود و هرچیزی مانند انگشتتان را که در کف دست او قرار دهید می گیرد و رها نمیکند. قدرت مشت کردن دست او زیاد است به طوری که میتواند تمام وزن او را تحمل کند.(البته هرگز نباید این توانایی او را آزمایش کنید). وقتی او چیزی در دست ندارد باز هم مشتش را سفت میبندد و احتمالا زمانی که گریه میکند مشتش را باز و بسته خواهد کرد.

وقتی از چیزی شوکه میشود، یکه میخورد و مشتش را باز میکند. از هنگامی که نوزاد یاد میگیرد چیزی را انتخاب کرده و بتواند برای برداشتن چیزی با شست و انگشت نشانه جلو برود، رفلکس مشت کردن از بین میرود. مههارت پایه کار با دست همین گرفتن اشیا با شست و سبابه است. بیشتر کودکان در سن یک سالگی به مهارت گرفتن گاز انبری دست پیدا میکنند.

تقویت مهارت ها (از بدو تولد تا شش ماهگی)

حتی ساده ترین فعالیت ها نیز میتواند حس اعتماد به نفس و موفقیت را در نوزاد ایجاد کند. او نیاز دارد که احساس کند کارهای سخت او مورد توجه شما قرار گرفته و تحسین میشوند و شما از باهوشی و رشد استقلال در او شاد میشوید.

بدو تولد تا پنج هفتگی

نوزاد شما باید رفلکس غریزی مشت کردن را فراموش کند تا بتواند با دستهایش حرکات ظریف انجام دهد. برای آزمودن این رفلکس میتوانید انگشتان خود را در کف دستهای او بگذارید و سعی کنید با بلند کردن دستهایتان او را از روی تشک بلند کنید. با باز کردن ملایم انگشتان نوزاد میتوانید او را تشویق کنید که انگشتانش را باز نگه دارد تا بازی های مختلفی  با او انجام دهید.

شش هفتگی

در این هفته دستهای نوزاد باز است و او از وجود دستهایش آگاه میباشد. با قلقلک دادن کف دستها و لمس نوک انگشتانش با اشیایی که بافتهای مختلف دارند و نرم، پرزدار، صاف یا زبر هستند میتوانید اورا با حس لامسه انگشتانش آشنا کنید. ماساژ ملایم دست یا مالیدن کف دستها نیز میتواند نوزاد را به باز کردن مشتش تشویق کند.

دو ماهگی

دستهای نوزاد اکنون بیشتر مواقع باز هستند. به همین دلیل میتوانید با دادن اشیایی با جنسهای مختلف او را تشویق کنید. هر شی را در جهت چین های افقی دست نوزاد در دستش قرار دهید تا بتواند انگشتانش دا دور آن بپیچد.

سه ماهگی

نوزاد شما از دست کاملا باز خود برای گرفتن و رسیدن به اشیا استفاده میکند، اما هنوز دقت کافی در این کار ندارد. با دادن اشیا به دست او میتوانید این مهارت نوزاد را تقویت کنید. یک جغجغه در دستش قرار دهید و چند بار آن را تکان دهید. او با احساس شی در دستش و شنیدن صدای آن به تکرار این عمل تشویق میشود. یک آویز متحرک بالای گهواره او نصب کنید تا نوزاد چیزی برای نگاه کردن داشته باشد و اسباب بازیهای رشته ای را در کنار گهواره اش بگذارید تا بتواند آنها را تکان بدهد.(فقط باید به ایمنی و بی خطر بودن این اسباب بازیها برای نوزاد توجه کافی داشته باشید).

گرفتن اسباب بازی

چهار ماهگی

وقتی نوزاد حرکات دستها و بازوهایش را تحت کنترل میگیرد میتواند با دقت بیشتری دستهایش را برای گرفتن چیزی دراز کند. با دادن لوازم جالب در حالت نشسته یا دراز کشیده به نوزاد، میتوانید او را به این کار تشویق کنید. او هنوز تمایل دارد که بعد از گرفتن اشیا آن را رها کند و به همین خاطر شما باید دوباره شی را به دست او بدهید.

پنج ماهگی

نوزاد هرچیزی را که دم دستش باشد میگیرد و مخصوصا علاقه زیادی به مچاله کردن کاغذ در دستهایش دارد. شما میتوانید برگ دستمال کاغذی به او بدهید تا با آن بازی کند. او خیلی دوست دارد در حالتی که پاهایش را میبندد با آنها بازی کند. بازی های بده و بگیر با او انجام دهید تا او را به باز کردن انگشتان و بستن دوباره آنها تشویق کنید. او میتواند بطریش را به دست گرفته و به تنهایی آن را به دهان بگذارد.

شش ماهگی

حرکات انگشتان کودک دقیق تر از گذشته شده است. شما میتوانید به او اجازه بدهید بطری را با دو دستش بگیرد و غذاهای انگشتی برایش تهیه کنید تا به آسانی آنها را برداشته و غذا دهان خودش بگذارد. شما میتوانید به او یاد بدهید که با یک قاشق غذا بخورد و دادن یک شی از یک دست به دست دیگر را با او تمرین کنید. به محض اینکه در این کار مهارت کافی بدست بیاورد میتواند شادمانه این کار را به تنهایی تمرین کند و هر چیزی را که به دستش میدهید روی زمین پرت کند.

از شش ماهگی نوزاد یاد میگیرد که به میل خود اشیا را بردارد و اکنون به تدریج می آموزد که در مهارتهای گرفتن و برداشتن اشیا دقیق تر باشد تا بتواند از این مهارت برای خوردن، پوشیدن، شستن و برداشتن اشیا استفاده کند.

این دوران هم برای والدین شیرین است و هم نگران کننده. نوزاد یاد میگیرد بیشتر کارهایش را خودش انجام بدهد. اما در ابتدای این مسیر سرعت یادگیری زیادی ندارد به همین دلیل باید صبوری زیادی از خود نشان بدهید.

دوازده ماهگی

از دوازده ماهگی نوزاد میتواند با دقت یک بزرگسال چیزی را به دست بگیرد و با گرفتن اشیا با دو انگشت شست و سبابه به این توانایی ظریف حرکتی دست پیدا میکند. او میتواند چیزی را به شما بدهد و انگشتانش را باز کند و یاد خواهد گرفت که توپ را به سمت شما قل بدهد.

از من بپرس 7

Recent Posts

هفته دوم بارداری

هفته دوم بارداری هفته اول بارداری با تمام هیجاناتش گذشت و الان قصد داریم هفته…

5 سال ago

هفته سوم بارداری

هفته سوم بارداری در هفته سوم بارداری ممکن است که زن هنوز متوجه این قضیه…

5 سال ago

هفته اول بارداری

بارداری دوران بارداری عمدتا 9 ماه به طول می انجامد اما پزشکان برای بررسی دقیق…

5 سال ago

برنامه غذایی مادران شیرده

در پر تو فعالیت چشمگیر غدد پستانی و تغذیه کامل مادر، کودکی که از شیر…

5 سال ago

از انواع زایمان بیشتر بدانید

از جمله مراحل زایمان در بیمارستان از شما معاینه لگن به عمل می آید، تا…

5 سال ago

اقداماتی که باید در زمان زایمان انجام دهید

زایمان شما نه ماه بارداری را پشت سرگذاشتید و حالا لحظه ای که منتظرش بودید…

5 سال ago