بسیاری از مادران از همان ابتدا به راحتی می توانند برنامه شیردهی با سینه به کودک را انجام دهند اما وجود کمی مشکل در ابتدای این کار کاملا طبیعی است زیرا نوزاد عادت به شیر خوردن ندارد و ممکن است نوک سینه های شما نیز زخم شود. به خاطر داشته باشید که یادگیری به مدتی زمان نیاز دارد بنابراین اگر با مشکلی مواجه شدید باید صبوری به خرج بدهید تا کارها برایتان آسانتر شود.
بهداشت روزمره سینه ها و نوک آنها اهمیت بسیاری دارد. شما باید هر روز سینه هایتان را با آب یا لوسیون کودک (غیر صابونی، تا موجب خشکی بیشتر یا تحریک زخم یا ترک نوک سینه نشود) بشویید و به آرامی آنها را خشک کنید. بعد از هر بار شیردهی به آرامی سینه ها را خشک کنید. همیشه سوتین به تن داشته باشید اما گاهی کاپ روی سینه سوتین را باز کنید تا نوک سینه هوا بخورد. در صورت تمایل می توانید روی سینه ها کرم مرطوب کننده بزنید و اگر زخم شده باشند از اسپری های ضد عفونی استفاده کنید.
زمانی که جریان شیر از سینه ها شروع می شود نشت شیر از سینه ها بسیار اتفاق می افتد. شما میتوانید با استفاده از پدهای مخصوص سینه یا یک دستمال تمیز در داخل سوتین خود از نشست شیر به بیرون جلوگیری کنید. برای حفظ بهداشت این پدها را مرتبا عوض کنید. با استفاده از روپوش های پلاستیکی سینه می توانید نوک سینه ها را خشک نگاه دارید و شیرهای نشت کرده را جمع آوری کنید. این شیر را می توانید درون یک بطری استریل داخل یخچال یا فریزر قرار بدهید. قبل از استفاده مجدد از در پوش پلاستیکی سینه، آن را شسته و استریل کنید.
اگر مجبور به استراحت در رختخواب می باشید می توانید شیر سینه هایتان را بدوشید تا همسرتان بتواند در مواقعی که شما حال مناسبی ندارید با بطری به فرزندتان شیر بدهد. اگر به قدری بدحال هستید که نمیتوانید شیر سینه را بدوشید می توانید با بطری یا قاشق به نوزاد شیر خشک بدهید. با اینکه معمولا نوزاد در ابتدا از خوردن این شیر خودداری می کند اما با گرسنه تر شدن آن را نیز خواهد خورد.
حتی در صورت بستری شدن در بیمارستان هم می توانید نوزادتان را با سینه خود تغذیه کنید. شما باید هرچه سریعتر به کارکنان بخش نوزادان اطلاع بدهید که قصد شیردهی با سینه خود را دارید تا اقدامات لازم در این رابطه انجام شود.
برای مثال شاید نیاز داشته باشید شخص دیگری نوزاد را بلند کرده یا پوشکش را عوض کند. اگر مجبور به انجام عمل جراحی باشید بعد از جراحی به دلیل دریافت داروهای بیهوشی نباید به فرزندتان شیر بدهید، زیرا این داروها از طریق شیر به نوزاد منتقل خواهد شد.
اگر قبلا از برنامه جراحی خود اطلاع داشته باشید می توانید به اندازه کافی شیر خود را دوشیده و در فریزز نگهداری کنید تا دوران نقاهت را پشت سر بگذارید. گاهی برگشت شیر به سینه ها تا ده روز طول میکشد و در این مدت باید به نوزاد اجازه دهید هر زمانی که میخواهد سینه هایتان را بمکد.
اگر می توانید در مدتی که به فرزندتان شیر می دهید از مصرف هر دارویی خودداری کنید. اغلب داروها وارد شیر مادر شده و نوزاد را نیز تحت تأثیر قرار می دهند. در هنگام مراجعه به پزشک و تجویز داروحتما مسئله شیردهی را به اطلاع پزشک برسانید. در این صورت پزشک می تواند داروی مناسبتری برایتان تجویز کند.
اگر می خواهید از قرص های ضد بارداری خوراکی استفاده کنید باید از قرص های ریزی که فقط حاوی پروژسترون می باشند استفاده کنید. استروژن موجود در قرص های ترکیبی ترشح شیر مادر را کاهش میدهند. به هر حال از آنجایی که تأثیر پروژسترون بر نوزاد نیز هنوز به خوبی روشن نشده است بهتر است در مدت شیردهی از روش های دیگر جلوگیری استفاده کنید. پزشک یا کلینیک های تنظیم خانواده می توانند مناسبترین روش را به شما توصیه کنند.
با اینکه وجود این لوازم الزامی نیست اما با داشتن پدهای مخصوص شیردهی یا درپوش پلاستیکی سینه می توانید نوک سینه هایتان را پاکیزه و خشک نگاه دارید.
وقتی از یک سینه به نوزاد شیر می دهید شیر از سینه دیگرتان هم جریان پیدا می کند. با قرار دادن یک درپوش می توانید شیرهای خارج شده را جمع آوری کرده و تا بیست و چهار ساعت در یخچال نگه دارید یا اینکه درون فریزر منجمد کنید.
پدهای یک بار مصرف یا قابل شستشویی در بازار در دسترس میباشند که درون سوتین مادر قرار داده می شوند و از نشت شیر بر روی لباسهایتان جلوگیری می کنند.
در چند ماه اول تولد نوزاد سینه های شما به شدت کار می کنند و به همین خاطر گاه مشکلاتی بروز می کند برای مثال ممکن است نوزاد به درستی سینه را به دهان نگیرد یا اینکه هنگامی که شیرخوردن را رها کرده نوک سینه را ول نمی کند.
بهترین روش برای جلوگیری از مشکلات این است که سینه ها را تمیز و خشک نگه دارید و توجه داشته باشید که نوزاد در هر نوبت سینه را کاملا خالی کند. ضمنا باید سوتین مناسب شیردهی به تن کنید. اگر نوک سینه هایتان زخم شد یا ترک برداشت باید هرچه سریعتر نسبت به درمان آن اقدام کنید در غیر این صورت مشکل آنها وخیم تر می شود.
ترک نوک سینه: اگر زخم نوک سینه درمان نشود تبدیل به ترک خواهد شد. اگر دچار این مشکل شوید وقتی نوزاد سینه را میمکد احساس درد شدیدی خواهید داشت. شما باید نوک سینه ها را با استفاده از پدهای سینه یا دستمال کاغذی تمیز خشک نگاه دارید و وقتی یکی از سینه هایتان دچار این مشکل شد باید تا زمان بهبودی کامل از آن سینه به کودک شیر ندهید. و در عوض شیر داخل سینه را بدوشید و با بطری یا فنجان مخصوص به کودک بخورانید.
بعد از پایان هفته اول سینه ها شروع به شیردهی کامل می کنند و گاهی در اثر وجود شیر زیاد، سینه ها به شدت دردناک می شوند به طوری که حتی لمس آنها نیز ممکن نمیباشد. در این صورت نوزاد نمی تواند سینه را به درستی درون دهان خود جای بدهد. برای کاهش ناراحتی خود میتوانید از یک سوتین مناسب استفاده کنید و قبل از اینکه کودک را زیر سینه خود بگذارید مقداری از شیردرون سینه را بدوشید. حمام آب گرم نیز با بهبود جریان شیر به کاهش درد و ناراحتی شما کمک خواهد کرد.
پوشیدن لباسهای تنگ یا پری بیش از اندازه سینه ها می تواند موجب مسدود شدن مجاری شیری شود. و در نتیجه لکه قرمزرنگ و سختی از روی سینه در محل مجرای بسته شده دیده می شود. شما میتوانید با تغذیه مداوم نوزاد و تشویق او به خالی کردن کامل سینه و استفاده از سوتین مناسب از این مشکل جلوگیری کنید. اگر دچار این مشکل شدید سعی کنید دفعات شیردهی را بیشتر کرده و همیشه اول با سینه دچار انسداد به کودک شیر بدهید.
اگر انسداد مجاری شیری درمان نشود ممکن است به عفونت حادی به نام ماستیت تبد یل شود. در این صورت سینه متورم شده و مانند انسداد مجاری لکه قرمزی روی سینه نمایان می شود. در این صورت باید همچنان به شیردهی با سینه ادامه دهید زیرا لازم است که سینه از شیر تخلیه شود. پزشک برای درمان عفونت شما آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد.
در صورتی که انسداد مجاری یا ماستیت درمان نشوند ممکن است به بروز آبسه پستان منجر شود. در این صورت احساس تب خواهید کرد و لکه قرمز رنگ درخشان و دردناکی روی سینه ظاهر خواهد شد. پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد ولی در صورتی که آنتی بیوتیک کافی نباشد باید عفونت سینه به طریقه جراحی تخلیه شود. حتی در صورتی که نیاز به یک جراحی خفیف داشته باشید باز هم می توانید به شیردهی از سینه ادامه دهید. در این باره با پزشک خود مشورت کنید.
عمل مکیدن توسط نوزاد ممکن است منجر به زخم در اطراف نوک سینه شود به خصوص در کسانی که پوستی حساس دارند. برای کاهش احتمال بروز این مشکل باید اقدامات زیر را انجام دهید:
* توجه داشته باشید که نوزاد نوک سینه و هاله اطراف آن را به درستی به دهان بگیرد.
* همیشه نوزاد را به آرامی از زیر سینه بردارید و سینه را از دهانش بیرون نکشید..در فاصله شیردهی ها تا حد امکان نوک سینه ها را خشک نگاه دارید.
* مراقب باشید که سینه ها را بعد از شیردهی و قبل از اینکه دوباره درون سوتین قرار دهید به خوبی خشک کنید.
اگر یکی از سینه هایتان دچارزخم شد برای بیست و چهار ساعت از آن سینه به نوزاد شیر ندهید. شیر سینه مبتلا را بدوشید و با سینه دیگرتان به نوزاد شیر بدهید. برای پیشگیری از بروز ترک نوک سینه دو یا سه بار در روز کرم کالندولا یا کمومیل روی آن بمالید.
هفته دوم بارداری هفته اول بارداری با تمام هیجاناتش گذشت و الان قصد داریم هفته…
بارداری دوران بارداری عمدتا 9 ماه به طول می انجامد اما پزشکان برای بررسی دقیق…
در پر تو فعالیت چشمگیر غدد پستانی و تغذیه کامل مادر، کودکی که از شیر…
از جمله مراحل زایمان در بیمارستان از شما معاینه لگن به عمل می آید، تا…
زایمان شما نه ماه بارداری را پشت سرگذاشتید و حالا لحظه ای که منتظرش بودید…