در این مطلب به بررسی ناراحتی های کودکان می پردازیم.
دانه های پوستی انواع بسیار دارند و به راحتی با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند، به همین علت با مشاهده آنها باید با پزشک ملاقات کرد.
از ناراحتی های کودکان ، روی بدن کودکان سفید پوست یا رنگ پریده ، گاه لکه های کبودی مشاهده می شود.
از حساسیت های کودکاپوست بیشتر کودکان در ماههای اول تولد ، به ویژه در ناحیه کهنهها دچار حساسیت می شود. شایع ترین نوع حساسیت ، دانه های قرمز کوچکی است که ممکن است نوک سفید داشته و چرکین باشد. وقتی نوزاد از بیمارستان به خانه می آید گاه مبتلا به این دانه ها می شود که نشانه حساس بودن پوست بدن اوست .
علت بروز این دانه ها در ماههای نخست ، تماس دایم کهنههای خیس با پوست بدن است. بیشتر کودکان هرچند یک بار به این ناراحتی مبتلا می شوند که اگر خود به خود برطرف شود ، نیازی به درمان مخصوص ندارد . در این حالت باید از پوشش های پلاستیکی استفاده نکرد. کهنه هایی را به کار برد که پوست را خشک نگاه می دارند . به علاوه ذره های صابون را باید با آب تمیز از کهنمها پاک کرد، زیرا خود صابون ممکن است حساسیت پوستی به وجود آورد. اگر حساسیت شدید باشد جوشاندن و ضدعفونی کردن لباسهای آغشته به ادرار ضروری است . در صورت چرکین شدن دانمها از مصرف پماد خودداری کنید ورانها وسرین کودک را چند ساعت در روز در معرض جریان ملایم هوای اتاق گرم قرار دهید ، این بهترین راه درمان است.
خشک کردن کهنه ها در آفتاب و تعویض سریع ترآنها، به ویژه قبل و بعد از شیر۔ دادن ، به درمان این سوختگی و حساسیت کمک می کند.
علت این سوختگی، رژیم غذایی نیست. ادرارجمع شده در کهنه ها با میکرب خاصی به آمونیاک تبدیل می شود و پوست بدن را می آزارد ، میکربهای مولد آمونیاک را که در برابر صابون مقاومت دارند، می توان با جوشاندن و ضدعفونی کردن کهنه ها، نابود کرد. .
پماد اکسید دو زنگ یا لاسار که برخلاف پارافین، مدت زیادی روی پوست باقی می ماند نیز در بهبود جوشهای غیر چرکی موثر است.
مدفوع آبکی و اسهال نیز ممکن است حساسیت پوستی مشابهی را ایجاد کند. دراین صورت کهنه ها را بعد از هراجابت مزاج عوض کنید و پس از تمیز کردن پوست در قسمتهای آلوده به مدفوع، روی آن را پماد اکسید دو زنگ بمالید. اگر این روش موثر نبود، قسمتهای سوخته بدن را در معرض هوای ملایم و گرم اتاق بگذارید.
از جمله ناراحتی های کودکان نیز این است که کودک ممکن است در چند ماه اول تولد به انواع حساسیتهای پوستی در ناحیه صورت مبتلا شود. نوع اول ، دانه های کوچک، سفیدو روشن و مروارید مانندی هستند که به تدریج از بین می روند. نوع دیگر، مجموعه هایی از نقطه های سرخ کوچک اند که بر گونه ها ظاهر می شوند. دوام این جوشها طولانی تر است و ممکن است باعث نگرانی مادر شود. این دانه ها گاه از بین می روند و باردیگر ظاهر می شوند. مصرف پمادهای گوناگون بی اثر است . پس از مدتی این دانمها نیز از میان میروند. نوع سوم، دانمهای زبر سرخی هستند که بر گونه ها می زنند و پیاپی محو و باردیگر ظاهر می شوند.
همچنین، در نخستین هفته های تولد ، لب نوزادان ، گاه براثر مکیدن تاولهایی سفیدرنگ می زند که ممکن است پوسته شود و خود به خود بهبود می یابد .
شانه و گردن بسیاری کودکان در فصل گرما عرق جوش می زند.| این دانه های ریز ، به صورت خوشه هایی صورتی رنگ و با هاله هایی قرمز در اطراف هر دانه ظاهر می شوند . گاه در نوک این دانه ها ، تاول کوچکی به وجود می آید و بعداز خشک شدن تیره رنگ می شود . عرق جوش از گردن شروع می شود و ممکن است تا سینه و کمر واطراف گوش و صورت دسترس یابد ولی خطری ندارد. مالیدن پنبه آغشته به محلول جوش شیرین (یک قاشق در یک فنجان آب) در محل عرق جوش و به تعداد چندبار در روز، راه درمان آن است. پاشیدن کرد نشاسته با آرد گندم و ذرت نیز به درمان آن کمک می کند . نکته مهم این است که باید کودک را همیشه خنگ نگاه داشت و از درآوردن لباسش در فصل گرما ترسی نداشت.
پوست سر بیشتر نوزادان در چندماه اول به صورت شوره، پوسته می شود که بهترین درمان خودداری از شستشوی سر با آب و صابون است. تمیز کردن پوست سر با پنبه و پارافین و یا روغنهای گیاهی مثل روغن بادام ، باعث نرم شدن پوستمها می شود که می توان با شانه دندانه ریز ، آن را تمیزترکرد. شوره سر کودکان بعد از چند ماه خود به خود از بین می رود. اگر این روشها موثر نباشد ، مشورت با پزشک مفید خواهد بود.
برفک، عفونت قارچی خفیف دهان وشبیه ذره های شیر دلمه شد ماست که روی زبان ، لثمها ، گونه ها و پوشش داخلی دهان ظاهر می شود، ولی به خلاف شیر دلمه شده به آسانی پاک نمی شود و اگر آن را بکنید ، خون جاری می شود و ملتهب به نظر می رسد. برفک به ویژه در وقت مکیدن باعث درد و ناراحتی کودک می شود . این ناراحتی از راه وسایل آلوده ای که کودک به دهان می گذارد، شروع می شود . در این حال ، اگر به پزشک دسترسی ندارید، بعدازتغذیه کودک، چند قاشق آب به او بدهید تا شیر باقی مانده در دهان را بشوید و امکان رشد قارچها را از بین ببرد. همچنین مالیدن پنبه آغشته به محلول جوش شیرین رقیق به روی برفکها می تواند قارچها را نابود سازد .
سطح داخلی لثه ها، در محل رویش دندانهای آسیای فوقانی ، معمولا” سفید یا پریده رنگ است و نباید با برفک اشتباه شود.
بر لبه های تیز لثه های برخی کودکان ، گاه یکی دو لکه ( کیسه یا کیست ) سفید صدفی دیده می شود که ممکن است با جوانه های دندان اشتباه گرفته شود . این لکه ها گرد ونرم اند و پس از مدتی خود به خود از بین می روند.
بسیاری از نوزادان ، چند روز بعد از تولد دچار تورم خفیف چشم می شوند که علت آن، چکاندن دارو بعد از تولد درچشم آنها و به منظور جلوگیری از عفونت است.
اگر سفیده چشم ، سرخ یا صورتی شود ، باید با پزشک تماس بگیرید زیرا ممکن است نشانه عفونت باشد.
نوع دیگر، چشم درد خفیف ولی مزمنی است که در یک چشم نوزادان بروز می کند. در این ناراحتی به ویژه هنگام وزیدن نسیم ، چشم دچار آبریزش و ترشح سفید رنگی می شود که ممکن است پلکها را بهم بچسباند . علت این ناراحتی بسته شدن مجرای اشکی است . مجراهای اشکی از کناره پلکها شروع و پس از عبور از گوشه چشم ، وارد حفره بینی می شوند. وقتی این مجرا بسته شود اشک نمی تواند با سرعت وارد حفره بینی شود ، در نتیجه از کنار چشم ، روی گونه ها می ریزد ، به علاوه چشم به اندازه کافی نیز با ترشح اشک پاک نمی شود و احتمالا” عفونت به وجود می آید. در این حال پزشک باید چشم نوزاد را معاینه کند.
این ناراحتی بسیار شایع است ، ولی خطرناک نیست و ممکن است حتی چندین . ماه طول بکشد، ولی بدون درمان هم خوب می شود . اگر تا یک سالگی بهبودی حاصل نشود ، پزشک با سهولت مجرای آن را باز می کند . در حالت چسبندگی پلکها ، با پنبه تمیز آغشته به اسید بوریک ، آنها را شستشو بدهید. پزشکان، گاه ماساژ مجرای اشکی را توصیه می کنند که باید زیر نظر خود آنان صورت گیرد. بسته شدن مجرای اشکی نباید باعث التهاب سفیدی چشم (صلبیه) شود، لذا اگر چنین علایمی بروز کرد باید از پزشک یاری گرفت.
از ناراحتی های کودکان این است که، در ماههای اول تولد ، چشم به طرف داخل یا خارج انحراف دارد که موقتی است و کم کم به حالت عادی در می آید. هرگاه تا سه ماهگی این حالت به صورت طبیعی درنیاید باید چشمهای کودک مورد معاینه قرارگیرد. گاه ممکن است مادری تصور کند که چشم فرزندش انحراف دارد درحالی که احتمال دارد مربوط به دقت زیاد بر روی یک شی یافاصله زیاد دوچشم نوزدا نسبت به بزرگسال باشد. آویزان کردن اسباب بازی بالای سرو بینی کودک از این جهت خطرناک است که انحراف بینایی را تشدید می کند. درصورتی که علایم انحراف یا ضعف بینایی مشاهده شود باید به پزشک مراجعه کرد تا از تشدید این گونه ناراحتیها جلوگیری به عمل آید.
از ناراحتی های کودکان که در بسیاری نوزادان پسر ودختر وجود دارد ، تا مدتی بعد از تولد پستانهای متورمی دارند که گاه کمی شیر نیز از آنها ترشح می شود. علت بروز این مشکل تغییرات غدهای ما در پیش از زایمان است و نیازمند درمان نیست و نباید آنها را دوشید و ماساژ داد زیرا باعث تحریک و عفونت می شود.
عطسه کردن کودکان ، درصورتی نشانه سرماخوردگی است که با آبریزش بینی همراه باشد . علت عطسه ، گرد و خاک و ترشحات خشکیدهایر است که درجلوی مجرای بینی جمع می شود و مخاط بینی را تحریک می کند.
تنفس نوزادان نا منظم و گاه به اندازهای ضعیف است که احساس نمی شود. این حالت و همچنین تنفس با صدا (خور خور کردن) در کودکان، طبیعی است و نباید ایجاد نگرانی کند.
تنفس بعضی کودکان با صداست و نوعی از آن با خور خور دایم درهنگام بیداری همراه است که به تدریج به حال عادی در می آید.
نوع دیگری از تنفس صدا دار مزمن مربوط به حنجره است . اپی گلوت، جسمی غضروفی که درست بالای تارهای صوتی قرار گرفته ، در برخی کودکان نرم و گوشتی است و هنگام تنفس می لرزد و صدای خس خس و خور خور می کند. در موقع تنفس شدید، این صدا بلندتر می شود. این ناراحتی به تدریج از بین می رود .
تنفس با صدا و تنگی نفس شدیدی که در کودکان بزرگتر ، به شکل ناگهانی به وجود می آید نوع خطرناکی است که علت آن ممکن است خناق ، آسم یا عفونت حاد دیگری باشد که به درمان فوری نیاز دارد.
مشورت با پزشک برای هرشکل از تنفس صدادار لازم است.
رنگ صورت و لبهای برخی کودکان در وقت گریه از جمله ناراحتی های کودک است که باعث می شود تا ، کبود وحرکتهای تنفسی شان قطع می شود و ” ریسه” می روند . این حالت بیشتر در کودکان عصبانی به وجود می آید و خود به خود از بین می رود . حمله های قطع شدن تنفس کودک نباید باعث بغل کردن نا به جا و در نتیجه لوس کردن او شود . یادآوری این نکته به پزشک، باعث دقت بیشتر او در هنگام معاینه عمومی است.
این غده، درکودکی بزرگ است و به تدریج کوچک می شود و نیازی به معاینه پزشک و عکس برداری ناحیه سینه وجود ندارد.
بیشتر نوزادان ، با صدای بلند و یا جا به جایی ناگهانی ، از خواب می پرند و از ترس گریه می کنند . هرگونه رفتار با این کودکان باید با ملایمت صورت گیرد . این حالت به تدریج از بین می رود.
بعضی کودکان در ماههای اول تولد ، به ویژه هنگام عصبانیت ، رعشه میگیرند و برخی اعضای بدنشان ، مثل چانه، دست و پا دچار لرزش می شود. این ناراحتی با تکامل دستگاه عصبی کودک ، بعد از مدتی برطرف می شود.
برخی نوزادان، گاه دچار پرشها و تکانهای ناگهانی عضلانی می شوند . این حالت نیز به زودی شکلی عادی به خود می گیرد. یادآوری آن به پزشک مفید است.
هفته دوم بارداری هفته اول بارداری با تمام هیجاناتش گذشت و الان قصد داریم هفته…
بارداری دوران بارداری عمدتا 9 ماه به طول می انجامد اما پزشکان برای بررسی دقیق…
در پر تو فعالیت چشمگیر غدد پستانی و تغذیه کامل مادر، کودکی که از شیر…
از جمله مراحل زایمان در بیمارستان از شما معاینه لگن به عمل می آید، تا…
زایمان شما نه ماه بارداری را پشت سرگذاشتید و حالا لحظه ای که منتظرش بودید…