پسرم ۸ ساله است و بسیار پرتحرک و بازیگوش؛ به طوری که هیچ گاه از بازی کردن خسته نمی شود. او حتی نمی تواند در کلاس درس آرام بنشیند و به معلم گوش دهد. وقتی با او صحبت می کنم گویی اصلا حرف های مرا نمی شنود. حتی می خواهد خطرناک ترین کارها را نیز تجربه کند. او نمی تواند تکالیفش را تا انتها انجام دهد و به سؤال هایی که نیاز به تفکر و تأمل بیشتری دارد، توجهی نشان نمی دهد. دیگر از این وضع خسته شده ام. احساس می کنم کودکم مشکلی دارد. آیا راه چاره ای وجود دارد؟
کمبود توجه همراه با بیش فعالی نوعی اختلال رفتاری در کودکان می باشد که در آن، تحرک بیش از حد، کم توجهی و رفتارهای غیر منتظره در کودکان مبتلا، بیشتر و شدیدتر از سایر کودکان است. بنابراین سه خصیصه این اختلال عبارت اند از : فعالیت بدنی غیر معمول و بسیار بالا، محدودیت میدان توجه و اجبار درونی برای انجام کار (تکانشگری).
باید مدت بیماری دست کم شش ماه باشد.
بیماری قبل از هفت سالگی شروع شده باشد.
حداقل دو اختلال کمبود توجه و بیش فعالی در دو موقعیت (خانه، مدرسه و کلینیک) مشاهده شده باشد.
باید شش مورد (یا بیشتر) از نشانه های بی توجهی زیر، دست کم در شش ماه متوالی در کودک دیده شود.
باید شش مورد (یا بیشتر) از نشانه های بیش فعالی – تکانشگری زیر، دست کم در شش ماه متوالی در کودک دیده شود.
سازمان روان پزشکان آمریکا، این اختلال را به سه شکل مطرح کرده است:
کودک مبتلا به این اختلال در محدوده قوانین، بهترین عملکرد را دارد. برای هر روز از قبل برنامه ریزی کنید و این برنامه را در جایی که کودک بتواند ببیند، آویزان کنید. هرچه این برنامه دقیق تر باشد، محدودیت های بیشتری برای کودک ایجاد می کند تا بهتر رفتارش را کنترل کند.
در محیط شلوغ، کودک شما به راحتی تمرکزش را از دست می دهد و تحریک پذیر می شود به طور کلی سر و صدای خانه را کم کنید.
وجه مشترک این گونه کودکان این است که نمی توانند برای مدت طولانی به کسی که در حال صحبت است نگاه، کنند. از این بازی استفاده کنید تا مهارت تماس چشمی را در کودک ایجاد کنید: بازی «نگاهتو بر نگردون»، بدین ترتیب است که شما و کودکتان به چشمان یکدیگر خیره شوید، هر کس زودتر خسته شد و نگاهش را برگرداند بازنده است. زمان خیره شدن را ثبت کنید و هر بار که کودک بتواند نگاهش را بیشتر ثابت نگه دارد، او را تحسین کنید.
برای تشویق کردن رفتار خوب کودک از جمله (وقتی، پس) استفاده کنید (مثلا اگر کودک از شما اجازه خواست به او بگویید وقتی اتاقت را تمیز کردی می توانی به کار مورد علاقه ات بپردازی).
برای افزایش مدت زمانی که کودک می تواند آرام بنشیند، از این وسیله استفاده کنید. از کودک بخواهید بکوشد تا ساعت را شکست دهد. اگر می خواهد تکلیف مدرسه اش را در زمان کوتاه تری تمام کند، از او بخواهید یک هدف زمانی تعیین کند. برای نمونه: “این درس را در ظرف ۵دقیقه خواهم خواند”. سپس به او بگویید ساعت را روی ۵دقیقه تنظیم و خودش را ملزم کند که ۵دقیقه بنشیند و آن درس را تمام کند. هر بار که موفق به انجام این کار شد، پاداش هایی نظیر فعالیت های حرکتی به او بدهید.
«مثل: می توانی ده دقیقه فوتبال بازی کنی یا ده دقیقه دور تا دور حیاط بدوی و غیره.» بعد می تواند یک مرحله جلوتر برود و هدف بعدی اش را تعیین کند و بدین ترتیب، زمان درس خواندن و یا انجام تکالیفش را افزایش دهد.
به کودک بیاموزید که رفتارش را با گفتار شفاهی کنترل کند. وقتی او همراه شماست ، شروع به انجام کاری بکنید و مدام با خود با صدای بلند چنین حرف بزنید: باید حواسم به کاری که دارم می کنم، جمع باشد. به کودک بیاموزید ابتدا با صدای بلند با خودش صحبت کند و سپس آرام و بی صدا. استفاده از گروه های مشاوره ای برای آموزش های لازم در این زمینه می تواند راهگشا باشد.
برای کودک بیش فعال به دلیل داشتن انرژی و تحرک بسیار زیاد، فعالیت های حرکتی مانند ورزش های رزمی توصیه می شود. بیش فعالی در پسرها سه تا پنج برابر بیشتر از دختران است.
هفته دوم بارداری هفته اول بارداری با تمام هیجاناتش گذشت و الان قصد داریم هفته…
بارداری دوران بارداری عمدتا 9 ماه به طول می انجامد اما پزشکان برای بررسی دقیق…
در پر تو فعالیت چشمگیر غدد پستانی و تغذیه کامل مادر، کودکی که از شیر…
از جمله مراحل زایمان در بیمارستان از شما معاینه لگن به عمل می آید، تا…
زایمان شما نه ماه بارداری را پشت سرگذاشتید و حالا لحظه ای که منتظرش بودید…