وزن، سر و قد نوزاد می تواند شاخص مناسبی از رشد و کامل شدن نوزاد باشد. این اندازه ها می تواند مبنای خوبی برای رشد آینده او محسوب شود. با اینکه معمولا این اندازه ها با ارقام میانگین مقایسه می شوند اما نباید در این باره نگران شوید. میانگین قد و وزن و دور سر نوزاد تنها ارقامی ریاضی هستند و در واقع هرگز هیچ کودکی کاملا مطابق با معیار های میانگین نیست.
نوزادان تفاوت های چشمگیری در وزن دارند. عوامل تغذیه ای، جفت و فاکتورهای نژادی در وزن نوزاد تأثیر دارند. طیف وزن مناسب برای نوزادانی که در موعد مقرر زایمان متولد شده باشند بین۵/۲ تا ۵/۴ کیلوگرم است. اگر شما فردی بلند قد، سنگین وزن یا مبتلا به دیابت باشید احتمال بالا بودن وزن فرزندتان زیادتر خواهد بود.
زنانی که مبتلا به بیماری های مزمنی مانند فشارخون، بیماری های کلیوی یا پره اکلامپسی (مسمومیت حاملگی) هستند و زنانی که در طول بارداری سیگار می کشند معمولا نوزادانی سبک وزن دارند. اگر طول مدت بارداری کمتر از چهل هفته باشد و نوزاد زودتر از موعد متولد شود طبیعتا وزن او کمتر از حد معمول خواهد بود.
دختران معمولا کمی از پسران سبک تربوده و نوزادان دوقلو نیز از نوزادان تک سبک تر هستند. معمولا نوزاد در چند روز اول تولد با کاهش وزن روبه رو می شود زیرا باید به روش جدید تغذیه خود خو بگیرد. او اکنون باید خودش غذایش را هضم کند و مدتی طول می کشد تا به این روش جدید عادت کند.
میزان کاهش وزن در این مدت بین ۱۱۵ تا ۱۷۰ گرم است. بعد از گذشت چند روز روند افزایش وزن در کودک شروع می شود. میزان افزایش وزن نوزاد شاخصی از سلامت عمومی اوست. افزایش وزن مداوم نشان می دهد که کودک غذای کافی دریافت و جذب می کند. اما افزایش نامنظم و غیر کافی وزن نوزاد نشان دهنده این است. که میزان غذایی دریافتی کودک کافی نبوده و یا جذب آن به درستی انجام نمی شود.
سر نوزاد با بدنش تناسب ندارد و بزرگتر از اندازه طبیعی به نظر می رسد. سر یک چهارم از کل طول قد نوزاد را تشکیل می دهد و هر قدر نوزاد کوچکتر باشد نسبت سر به بدن او بزرگتر خواهد بود. میانگین دور سر نوزادان در حدود ۳۵ سانتی متر است. اندازه گیری دور سر نوزاد یکی از بخش های مهم معاینات نوزاد است زیرا رشد سر انعکاسی از رشد مغز نوزاد است. دور سر بسیار بزرگ یا بسیار کوچک می تواند نشان دهنده یک ناهنجاری در مغز باشد.
اگر نمی توانید لکه ای آبی رنگ روی بدن نوزاد پیدا کنید، احتمالا به اندازه کافی بدن او را وارسی نکرده اید.
به طور معمول تمام نوزادان شکلی از نشانه تولد را روی بدن خود دارند. معمولا این لکه های آبی رنگ به خودی خود تا سه سالگی کودک از بین خواهند رفت اما بعضی نیز باقی مانده و بزرگتر نیز می شوند. دو پسر در هنگام تولد نشانه ای شبیه به گاز لک لک در پشت گردن و درست زیر خط رویش مو داشتند (این بخش معمولا محلی شایع برای این لکه هاست) به هر حال در حدود شش ماهگی آنها این نشانه ها ناپدید شدند.
از دیگر قسمتهایی که وجود لکه ها شایع تر است می توان به پلک چشم ها، پیشانی و گردن اشاره کرد. به هر حال ممکن است این لکه ها در تمام قسمت های بدن دیده شوند. هیچ دلیلی برای نگرانی از وجود این لکه ها وجود ندارد. این لکه ها هیچ آسیبی به کودک نمی رسانند و نیاز به درمان نیز ندارند.
هفته دوم بارداری هفته اول بارداری با تمام هیجاناتش گذشت و الان قصد داریم هفته…
بارداری دوران بارداری عمدتا 9 ماه به طول می انجامد اما پزشکان برای بررسی دقیق…
در پر تو فعالیت چشمگیر غدد پستانی و تغذیه کامل مادر، کودکی که از شیر…
از جمله مراحل زایمان در بیمارستان از شما معاینه لگن به عمل می آید، تا…
زایمان شما نه ماه بارداری را پشت سرگذاشتید و حالا لحظه ای که منتظرش بودید…