#


23 آبان روز جهانی دیابت

روز جهانی دیابت
18 نوامبر 2018 بدون نظر 1841 بازدید

23 آبان روز جهانی دیابت

۱۴ نوامبر مصادف با روز جهانی دیابت

روز جهانی دیابت چهاردهم نوامبر برابر با ( بیست و سوم آبان) در تقویم سلامت نام گذاری شده است تا زمانی باشد برای بالا بردن اطلاعات عمومی از این بیماری و عوارض آن و از سوی دیگر توجه به نحوه فزاینده آن در کشورهای مختلف.

در حال حاضر این مناسبت در ۱۵۰ کشور جهان به رسمیت شناخته می شود و اقدامات متنوعی در این خصوص صورت گرفته است. همین طور به خاطر تمرکز بر جنبه های گوناگون بیماری، در سال جاری میلادی، شعار «خانواده و دیابت» توسط انجمن بین المللی دیابت برای روز جهانی دیابت انتخاب شده است.

در حال حاضر دیابت یکی از اصلی ترین چالش های سلامت جهانی می باشد، به این دلیل که آمارها حاکی از آن است که تعداد مبتلایان در سال۲۰۱۷ به ۴۲۵ میلیون نفر رسیده است. این بیماری عامل اصلی۶.۱ میلیون فوت انسان در جهان در سال۲۰۱۵ گزارش شده که پیش بینی می شود تا سال۲۰۳۰، هفتمین عامل مرگ انسان باشد.

«دیابت» بیماری مزمن به وجود آمده از تولید ناکافی انسولین یا اختلال در استفاده سلول های بدن از این هورمون می باشد. دیابت به دو نوع یک و دو قسمت بندی می شود که نوع اول آن، به خاطر ترشح کم انسولین و نوع دوم به وجود آمده از مشکل در جذب آن می باشد.

هر چند نوع دیگری از دیابت به نام دیابت بارداری هم مشاهده می ‌شود که میزان قند خون در این دوره بالا می رود و بعد از زایمان به مقدار طبیعی بر می‌ گردد ولی می تواند زمینه ساز زایمان زودرس، سقط جنین یا مبتلا شدن به دیابت نوع دو در سال های بعد شود.

تکرر ادرار، تشنگی زیاد، احساس ضعف و گرسنگی، پایین آمدن وزن و مشکلات بینایی از اصلی ترین نشانه های بروز دیابت است. گر چه برخی مواقع امکان دارد بیماری به صورت خاموش یا با نشانه خیلی خفیف همراه باشد که در این صورت در مراحل پیشرفته و بعد از بروز عوارض جدی، تشخیص داده می شود.

پیشگیری امکان پذیر است

با وجود این که بی تحرکی و چاقی اصلی ترین عوامل ابتلا به دیابت نوع دوم در کشورهای مختلف اعلام شده است، توجه به توصیه های سبک زندگی سالم به قطع یقین در کاهش زمینه خطر تاثیرگذار خواهد بود. کنترل وزن و جلوگیری از چاقی یکی از پیشنهادات همیشگی متخصصان نه تنها در حوزه پیشگیری از دیابت بلکه خیلی از بیماری های مزمن است.

همین طور گنجاندن دست کم سی دقیقه فعالیت ورزشی حتی پیاده روی در برنامه روزانه، رعایت برنامه غذایی سالم و خودداری از مصرف چربی های اشباع و شکر سفید، از توصیه‌ های دیگر کاربردی است.

ابتلای بیش از پنج میلیون شهروند ایرانی بالای بیست و پنج سال به دیابت نوع ۲

رئیس برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت وزارت بهداشت در رابطه با موج ابتلای مردم جهان به دیابت در روز جهانی دیابت گفت: حدوداً از سه دهه گذشته، موجی از بیماری دیابت نوع دو در دنیا شروع شده که همین طور رو به زیاد شدن است. بیماری دیابت را می‌ توان به عنوان بزرگ ترین اپیدمی صد سال گذشته دانست، به این دلیل که تا به حال هیچ بیماری در جهان با این سرعت رشد نکرده است.

دکتر علیرضا مهدوی عنوان می کند: علارغم این که فرد در درون یک خانواده به دنیا می آید و پرورش پیدا می کند، عادت های غذایی و سبک زندگی را در این خانواده آموزش می بیند و با وجود این که ابتلا به بیماری دیابت خصوصاً از نوع ۲ رابطه زیادی با سبک زندگی فرد دارد، به همین دلیل باید به این قسمت دقت بیشتری شود. در کشور ما یازده درصد افراد بالای بیست و پنج سال (بیش از پنج میلیون نفر) دارای دیابت نوع۲ و۱۸ درصد افراد بالای بیست و پنج سال هم پره دیابتیک شناسایی شده اند. پیش دیابت در واقع «پیش تشخیص» دیابت می باشد و آن را می ‌توان به منزله علامت هشدار تلقی کرد.

پیش دیابت، مشکلی است که در آن مقدار گلوکز (قند) خون بالاتر از میزان طبیعی بوده، ولی این بالا بودن به قدری نمی باشد که دیابت به حساب بیاید. پیش دیابت نشانگر این می باشد که اگر تغییرات مهم در سبک زندگی به وجود نیاید، در آینده دیابت نوع دو به وجود خواهد آمد. ولی خوشبختانه می ‌توان از تبدیل پیش دیابت به دیابت نوع ۲ جلوگیری نمود.

دیابت در حدود چهار میلیارد دلار برای کشور هزینه دارد

افشین استوار رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت، در رابطه با هزینه های درمان و مراقبت بیماران دیابتی در ایران در روز جهانی دیابت بیان کرد: هزینه های مستقیم و غیر مستقیم درمان و مراقبت دیابت در کشور بالاتر از چهار میلیارد دلار برآورد شده است، یعنی به غیر از هزینه‌ های مستقیم که درمان را شامل می شود، عوارض و آسیب های جسمی و اجتماعی به وجود آمده از بیماری دیابت، هزینه های غیر مستقیم این بیماری را تشکیل می دهد که ‏به خانواده ها و نظام سلامت کشور تحمیل می‌ شود.

واجب است مبتلایان به بالا بودن چربی و فشار خون به علت تأثیر این عوامل بر روی سلامت عروق، دیابت شان هم به طور مرتب کنترل شود. در کنار این، به افراد بالاتر از چهل سال یا دارای زمینه خانوادگی بیماری هم پیشنهاد می شود حتماً آزمایش های دوره ای غربالگری بیماری را انجام دهند.

برچسب ها
به اشتراک بگذارید


دیدگاه کاربران

پاسخی بگذارید

ارسال دیدگاه جدید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *