کارگردان: استنلی دانن. نویسندهی فیلمنامه: لئوناردو گرش. شعر و موسیقی: جورج و آیرا گرشوین. بازیگران: اُدری هپبورن (جو استاکتون)، فرد آستر (دیک آوری)، کی تامپسون (مگی پرسکات)، میشل اوکلر (پروفسور امیل فلاستر)، رابرت فلمینگ (پل دووال)، داویما (ماریون)، ژان دلول (آرایشگر)، ویر جینیا گیبسون (ببس)، سو انگلند (لورا). تهیهکننده: راجر ایدنز. محصول: کمپانی پارامونت. مدت: 103 دقیقه. بودجه: 3 میلیون دلار.
چقدر زیبا
از منطقهی طراحان و فروشندگان لباس منهتن تا شانزهلیزه و برج ایفل، این جاهایی است که ماجراهای این قصهی پریان معاصر اتفاق میافتد. جنبهی کلیشهای قضیه به خاطر حضور سحرآمیز اُدری هپبورن، در بهار زندگیاش ولی هنوز پرقدرت، به چیز دیگری تبدیل شده است. لئوناردو گرش، نویسندهی فیلمنامه، از حکایتهایی الهام گرفت که دربارهی دایانا وریلند، سردبیر نامتعارف و افسانهای (مجله) ((وُگ)) و ریچارد آورنِ عکاس تعریف میکردند.
این ظاهرا سوژهای بکر برای یک کمدی موزیکال به نظر میرسید. گرش فیلمنامه را نوشت ولی مردد آن را کنار میگذاشت. سالها گذشت تا اینکه فیلمنامه به دست استنلی داننِ کارگردان و راجر ایدنز تهیهکننده افتاد که خوب میدانستند با آن چه کنند. با کمک از بهترین قطعات موسیقی جورج و آیرا گرشوین و انتخاب بازیگرانی مناسب (بهتر از کی تامپسون میشد پیدا کرد؟ کار کردن با او مثل کار کردن در آب و هوایی مناسب و ایدهآل بود) فیلم کلید خورد. چهره نمکین فیلمی است کهنهنشدنی، که حیف این جزو ((لذتهای گناهآلود)) به حساب آید. میتوانید علنا اعلام کنید که از این موزیکال زیبا لذت میبرید.
مگی پرسکات (کی تامپسون) سردبیر متکبر مجلهی مُد ((کوالیتی)) خیلی خیلی از شمارهی آخر مجله ناراضی است. او دنبال تر و تازگی میگردد. به دستور او همه چیز به رنگ صورتی در میآید. خب حالا چطور است شمارهی بعدی مجله را به زن هوشمند معاصری اختصاص دهند که از پیروی از مُد بیزار است؟ مگی به اتفاق دیک آوری (فرد آستر) و گروه هنرمندانش، به یکی از همان کتابفروشیهای ((غمانگیز)) گرینویچ ویلج هجوم میبرند.
آنها جو استاکتون (اُری هپبورن) فروشندهی کتابفروشی را مستأصل میکنند. چهرهی کودکانه و بامزهی جو توجه ریک را به سوی خود جلب میکند. بدین ترتیب، دنیای جو ناگهان به کمک عشق، دگرگون میشود. در دفتر مجله، دیک، مگی را مجاب میکند که آنها چهرهی طلایی مُد امروز را در چهره و وجود جو پیدا کردهاند. مگی ابتدا زیر بار نمیرود ولی وقتی تصویر درشت شدهی جو را میبیند، مجاب میشود.
جو را راضی میکنند که همراه گروه گردانندهی مجله به پاریس برود و در نمایش مجموعه لباسهای جدید پل دووال (رابرت فلمینگ) شرکت کند. این سفر فرصتی برای جو پیش میآورد تا فلاستر، قهرمان فیلسوفاش را در حول و حوش مونمارتر ملاقات نماید. جو خیلی توی ذوقاش میخورد وقتی متوجه میشود که فلاستر به مسایل فلسفی توجه ندارد و حواسش جای دیگر است. جو پی میبرد که دیک تنها فلسفهای است که او نیاز دارد.
این استنلی دانن بود که با جسارت و مهارت، موزیکالهای هالیوودی را از چارچوب تنگ استودیوییشان بیرون کشید و توی کوچه و خیابان برد. در شهر (1948) یک نقطهی عطف بود. به محض آنکه شخصیتهای اصلی فیلم در اسکلهی بروکلین پیاده می شوند پی میبرید که کلک نخوردهاید و قهرمانان ماجرا در محوطهی استودیو بازی نمیکنند. این ترانه و موسیقی است که در گسترهی زندگی واقعی و روزمره شما به گوش میخورد.
در چهره نمکین دانن ما را با عشق عمیقاش به پاریس و علاقهاش به آستر و هپبورن شریک میکند. آب و هوا کمک کرده تا شهر را در حال و هوای متفاوتاش – از ابری و بارانی گرفته تا مهآلود و آفتابی – تجربه کنیم. اسم دانن به جین کلی گره خورده که به اتفاق، شاهکارشان آواز زیر باران را خلق کردند. دانن قبلا نیز در عروسی شاهانه (1951) با فرد آستر همکاری کرده بود و بعدا هپبورن را در معما (1963) و دو همسفر (1967) هدایت کرد.
تقریبا کل موسیقی متن چهره نمکین از موسیقی جورج و آیرا گرشوین وام گرفته شده که آن دو برای موزیکال محبوبشان در سال 1927 نوشته بودند؛ در آن کمدی موزیکال که در برادوی بر روی صحنه رفت، خود فرد آستر بازی میکرد. یکی از پنج قطعه موسیقی و ترانهای که اضافه شده – از جمله بونژور پاری – توسط راجر ایدنز و لئوناردو گرش نوشته شده است.
قرار بود چی بشه، چی شد
وقتی سید چریس انصراف داد، هپبورن نقش استاکتون را قاپ زد و بدین ترتیب از خیر نقشآفرینی در ژیژی گذشت که نقشاش به لزلی کارون رسید.
جملات به یادماندنی
((بازی بلد نیست. خواندن بلد نیست. طاس است. یک کمی رقص بلد است.))
از گزارش نخستین تست سینمایی فرد آستر
تایم آوت: ((موزیکالی که جرأت کرده سارتر و مونمارتر را همقافیه کند و با زیبایی تصویرهای خود و شوخطبعی و طنز و آن جذابیت کاملا طبیعی و حساب شدهاش، بسیاری از موزیکالها را از میدان به در میکند.))
بازلی کراوتر (نیویورک تایمز): ((از آقای فرد آستر گذشته، ترانههای جورج و فرد آستر، پیرترین چیزهای فیلماند.))
مگی دیک و جو را میفرستد تا یک سری عکس اختصاصی از لباسهای جدید پل دووال بگیرند و آماده کنند. او موکدا از آنها میخواهد که عکسها باید هوشمندانه، متفاوتتر و تر و تازهتر باشند. آنها کار را در خیابانی باران خورده و به کمک تعدادی بادکنک به عنوان وسیله صحنه شروع میکنند. دیک سر جو داد میزند: ((بدو!)) ولی از کدام طرف؟ ((از اون طرف!)) جو میدود و بادکنکها از دستاش رها میشوند و تصویرش بر روی فیلم ضبط میشود.
سپس در یک ایستگاه قطارند و دیک از جو میخواهد به آنا کارنینا فکر کند. کلیک! عکسی دیگر گرفته میشود. حالا به اُپراخانهی پاریس میرویم. وقتی جو در آن جامهی بلند سبز زمردین از بالای پلههای عظیم اُپرای پائین میآید، دیک دکمه دوربیناش را فشار میدهد. بعد از آن به بازار گلفروشها میرویم و به فلکهی شانزهلیزه در شب و سپس به موزهی لوور. و دستآخر، در حالی که حو لباس سفید و بلند عروسی به تن کرده، به کنار دریاچهای میروند و قوها در کنارشان، شکوهمندانه روی آب سُر میخورند، به چمنزار پُر از گل و شکوفه میرسند، عجب عکسی!
گلوریا هاردی یکی از بازیگران جوان و بااستعداد ایرانی-فرانسوی است که در طی چند سال…
مهسا طهماسبی یکی از بازیگران جوان و پر استعداد سینما و تلویزیون ایران است که…
مقدمهای بر سینمای معاصر ایران سینمای ایران در سالهای اخیر تحولات زیادی را تجربه کرده…
حمله موشکی اخیر سپاه پاسداران به اهداف نظامی اسرائیل، بار دیگر موضوعاتی را در حوزه…
مارتین مول یکی از هنرمندان چندوجهی و تاثیرگذار در عرصه کمدی و هنرهای نمایشی است.…
سریال گاندو که به تازگی از شبکه سه سیما پخش شده است توانسته است طرفداران…