حمید حسین زاده با نام مستعار حمید هیراد، چند وقتی می باشد كه به بهانه های گوناگون در صدر اخبار قرار دارد و چه بسا که همین حاشیه های متعدد به شناخته تر شدن وی بهترین كمك را كرده است.
او به یک باره وارد این دنیای موسیقی و خوانندگی شد و در همان ابتدای ورود، بیشترین طرفداران خود را كه اغلب در رده سنی نوجوان بودند، پیدا كرد، ولی به مرور این تب و تاب سمت و سوی دیگری گرفت و در گام نخست گریبان گیر خود حمید هیراد شد، طوفان جنجالی كه تاکنون حول شخص هیراد می چرخد و در آخرین کنسرت، وی را به جرم اجرای پلی بك در كنسرت شیراز و بی احترامی به شعور تعداد زیادی طرفدار محكوم می كند؛ آن هم به اجرای كنسرت رایگان برای همان تماشاگران آن کنسرت!
ولی داستان از كجا آغاز شد؟ در ادامه این مطلب قصد داریم كه در شش پرده، به حاشیه های اخیر این خواننده بپردازیم.
برای جوان بیست و اندی ساله ای كه بر اساس گفته خود او، از سن شش سالگی آرزوی ورود به دنیای موسیقی را در سر می گذرانده، وارد شدن آن چنان پر هیاهو و اقبالی كه قشر خاصی از شهروندان به نخستین ترانه هایش نشان دادند، خالی از لطف نبود و ممکن است امید مسیری طولانی را می داد كه به ماندگاری در این عرصه پایان می یافت.
در سال 95 بود که روزهای افول به پایان رسید و به مرور معروف شد. هر روز که از فعالیت هنری هیراد می گذشت و او معروف تر می شد. اول با پازل بند قطعه «بی تاب» را منتشر کرد. «شوخیه مگه»، «یار»، «نیمه جان»، «دلارام» (همراه با پازل بند)، «فراموش کن»، «خدا» و …، آثاری هستند که در سال 96 با صدای هیراد، به دفعات بین مردم تكرار شد و جای خود را بین آن ها باز كرد. در حال حاضر حمید هیراد خواننده پر طرفداری شده است كه حتی برنامه پر مخاطب مهران مدیری هم، وی را به عنوان یک هنرمندی جوان و جویای نام، به برنامه خود دعوت كرد.
هیراد با آمدن به برنامه دورهمی، شناخته تر هم شد و معدود افرادی که صدایش را هنوز نشنیده بودند یا علاقه زیادی به موسیقی وی نداشتند، هم بعد از این برنامه او را شناختند، آشنایی كه آرامش را تبدیل به توفان کرد و در همان ابتدا وی را به پرداخت صد میلیون تومان در ازای حضورش در این برنامه محکوم كرد.
ادعایی كه برای اولین بار در کلیپ اینستاگرام به عنوان یك خواننده زیرزمینی مطرح شد و علی اوجی، تهیه كننده این برنامه، حمید هیراد را مجاب کرد که به این سوال جواب دهد. در نتیجه قرار شد در خصوص این ادعا شكایت و پیگیری شود ولی هنوز هم سرنوشت این شكایت و ادعا معلوم نیست!
ولی پرده دوم داستان هیراد، با کپی کردن از اشعار تعدادی شعرای جوان و معرفی آنها به عنوان «شعر خودم»، صورت گرفت. شعرهایی كه گاهی اوقات با دستكاری و ترکیب با ادبیات هیراد عوض می شد و گاهی اوقات هم به همان شكل اول خود و به اسم هیراد، اجرا می شد. در اصل این ماجرا از جایی شروع شد که یک شاعر به اسم شهرام سببی با منتشر نمودن یک پست در اینستاگرام خود ادعا کرد که حمید هیراد در اثر معروف خود از اشعار وی سوء استفاده کرده است.
این اتفاق در شرایطی به وجود آمد که هیراد پیش از مطرح شدن این مسائل در برنامه دورهمی ادعا کرده بود همه اشعار آثارش را خودش به شخصه گفته است. دومین واکنش را در ماه های آخر سال گذشته علیرضا بدیع به زبان آورد. او در برنامه «چشم شب روشن» که از شبکه چهارم سیما روی آنتن می رود به سرقت ادبی حمید هیراد از آثار شعرای دیگر اشاره نمود.
او در قسمتی از صحبت های خود عنوان کرده است:« ما شما را به خوبی دنبال می کنیم و اطلاع داریم که اشعار مولانا و فلان شاعر خانم خراسانی را با یکدیگر ترکیب می کنی و عنوان می کنی که شعر برای خود من است. ما از زمان کودکی با این گونه اشعار و این شعرا بزرگ شده ایم و شما قادر نیستید ما را گول بزنید».
در پی آن صابر قدیمی که از طنز پردازان و ترانه سرایان ایران می باشد هم در قالب یک طنز به همین موضوع اشاره نمود. اکنون حرف و حدیث زیاد شده بود و از گوشه و كنار در شبکه اجتماعی، تعدادی از شاعران و اهالی شعر و ادب، از سرقت ادبی در شعرها و اثرات حمید هیراد اطلاع می دادند و این گونه عنوان می کردند که شعرهایی که حمید هیراد به نام خودش منتشر نموده، سرقت ادبی محسوب می شود.
حمید هیراد در ابتدا هیچ واکنشی از خود نشان نداد ولی مدتی بعد آن ها را تهدید به شکایت کرد، در واقع به صورتی از شاكیان هم طلبکار شد که به چه دلیل می آیند و از حق خود دفاع می کنند! این مسائل موجب شد عده ای از شاعران و ترانه سرایان با منتشر نمودن یک بیانیه با موضوع «ضایع شدن حقوق مولفان و حاشیه های به وجود آمده توسط حمید هیراد» درخواست پیگیری این مسئله از طریق مراجع قضایی شوند.
پس از به راه افتادن کمپین #نه- به – دزدیدن آثار ادبی ، عمق اعتراضات اهالی شعر و ادبیات به خاطر استفاده بدون مجوز از آثار تعدادی از شاعران توسط حمید هیراد، به حدی شد که مسئولان بنیاد «آوازی نو» مجبور شدند با عده ای از این شاعران جلسه ای را برگزار نمایند.
این جلسه در نتیجه به یک متن عذرخواهی از اهالی شعر و ادب و ترانه سرایان پایان یافت که در آن، این بنیاد و حمید هیراد متعهد شدند تا تمام حقوق مادی و معنوی شاعران را پرداخت کنند. در این شرایط، مدیر برنامه حمید هیراد که بی احترامی های زشت و ناپسندی به شاعران کرده بود هم از فعالیت خود برکنار شد.
در شرایطی كه حمید هیراد هنوز هم در سكوت رسانه ای می باشد و در آن زمان حتی گفت و گویی را هم انجام نداد كه در مورد مسائل به وجود آمده توضیحی دهد، با زیاد شدن افشاگری ها و حاشیه های آن ملزم به صدور بیانه ای شد كه در آن عذرخواهی كند، کاری كه به عقیده خیلی ها عذر بدتر از گناه بود ولی باز جای شكرش باقی بود و توقع داشتیم تا نقطه پایان حاشیه های حمید هیراد باشد و دیگر ما را به پرده چهارم نكشاند، ولی این گونه نشد!
در قسمتی از این گزارش آمده است:« مدتی قبل هم در گفت و گوی مکتوبی، بدون آن که ادعای بررسی هم داشته باشم، عنوان کرده بودم که استفاده به این راحتی از قسمتی از سروده شاعری یا عوض کردن بیتی از ترانه ای یا استفاده محتوایی از شعر شاعر محترمی، تنها به من ختم نمی شود و سابقه ای طولانی در ادبیات فارسی دارد و نمونه های این استفاده اینجانب هم معمولاً مورد تایید اهالی شعر و ادب معاصر، از جمله شورای شعر و ترانه دفتر موسیقی کشور قرار گرفته است و نمونه های این به اصطلاح «تدوین» و جانمایی، هیچ وقت با مخالفت این شورا یا قبول نکردن تولید این آثار، رو به رو نشده اند و معمولاً مانند دیگر آثار دارای مجوز در این کشور، دارای سوابق مستند در دفتر موسیقی وزارت ارشاد است.
هر چند بنده هم به عنوان یکی از اعضای جامعه هنری این کشور، برای ثابت نمودن اعتقادم به ناشایست بودن سرقت ادبی از آثار دیگران و رعایت کرامت و ادب، در پیوست معرفی اثرهای ارائه گردیده، به خصوص در قطعات گذشته، مرجع هر برداشت را هم ذکر نموده و در صورت دسترسی، از شاعر اثر هم اجازه و کسب رضایت كرده ام.
ناگفته هم نماند که عدم ذکر نام درست و همگانی این دوستان، فقط به خاطر عدم اعتماد کامل به درستی اسامی در شبکه های اجتماعی و تردید اخلاقی در ضایع شدن حق صاحبان حقیقی این آثار بوده است نه دلیلی دیگر». وی در پایان بیانیه خود این طور گفته است: «… امکان دارد قدمی به اشتباه برداشته باشم یا حرفی را به پختگی بیان نکرده باشم، فکر می کنم زمان اصلاح رفتارها و ترمیم اشتباهات سهوی، همواره فراهم است و مانند امید به لطف زیاد خداوند، همواره می توان امیدوار بود که دنیای بزرگ هنر، برای ایفای نقش های گوناگون و رساندن صداهای متنوع، صحنه هایی واقعاً بکر و وسیع دارد».
بعد از این بیانیه، محمدعلی بهمنی، رییس شورای شعر دفتر موسیقی ارشاد در یک گفت و گو عنوان نمود:« حمید هیراد) اشتباه کرده و در قبال آن عذرخواهی هم کرده است. همین طور رضایت تعدادی از شاعران که رضایت تعدادی از شاعران را هم که معترض بودند را جلب نموده است. دو شاعر دیگر هم به زودی حقوق مربوط به آثارشان را دریافت خواهند نمود تا این داستان به پایان برسد».
هر چند اتهامات حمید هیراد موضوعات دیگری هم داشت از قبیل سرقت ملودی از دی جی سرشناس هلندی تیستو در آهنگ «دیوانه شهر» که هیراد آن را برای سریال گلشیفته خوانده است. در یک چشم به هم زدن این موضوع هم در فضای موسیقی پخش شد. هر چند که هیراد به همان روش قبل این موضوع را هم همان اول تکذیب نمود ولی بالاخره اشتباهاتش را قبول کرد و عذرخواهی کرد.
در این بین ولی برخی افراد هم به حمایت از این خواننده پرداختند. یکی از آن ها رضا رشیدپور بود كه در برنامه «حالا خورشید» به موج بزرگی که در روزهای گذشته بر علیه حمید هیراد راه افتاده اعتراض نمود. وی عنوان کرد: « در هزارتوی شبکه های اجتماعی واقعاً مشخص نیست چه کسی راست می گوید. اینکه همه با یکدیگر هم پیمان شویم تا آبروی یک نفر را تاراج کنیم کار درستی نیست».
داستان چهارم ولی خیلی دور نیست. مربوط به همین چند وقت اخیر است که در جریان یک كنسرت كه در بیست و پنجم تیر ماه امسال در شیراز و با بلیت های ان تومانی برگزار گردید، یک مرتبه حمید هیراد قدرت هماهنگ کردنِ خود برای لب زدن را با صدای در حال پخش برای چند ثانیه از دست داد، یک دفعه به حالت احترام سرش را پایین می آورد و درست در همان موقع صدای وی که میکروفن در مقابل صورتش نیست پخش می شود. هیراد بعد از چند ثانیه به مردم پشت می کند و خواندن ادامه همان آهنگ را بازی می کند!
ولی موضوع مهم تر این كنسرت حرف های پایانی هیراد است. زمانی كه وی در مقام یک فیلسوف و عارف دلسوخته، طرفدارانش را به نادیده گرفتن بدی های دیگران دعوت می كند. موضوع این خواننده پر حاشیه وقتی حساس تر می شود که وی مجدداً با یک اعتماد به نفس خیلی خوب دست پیش را می گیرد و به جای جبران خسارت و اشتباه، منتقدان و روزنامه نگاران زمینه هنر را به کنسرت خود دعوت می کند!
هنوز هم اعتراض وجود دارد و نتیجه نا مشخص! ولوله به پا می شود، پس از آن آب ها از آسیاب می افتد و مجدداً روز از نو. گویی كه هیچ مسئله ای اتفاق نیفتاده و روند معمول یک خواننده مانند آلبوم روانه بازار كردن و كنسرت دادن ادامه پیدا می كند.
ولی داستان كنسرت نیز، هم از طرف حمید هیراد و هم از طرف طرفدارانش تکذیب و برای کتمان کردن این ماجرا، این خواننده با منتشر نمودن ویدیویی در صفحه اینستاگرامش مدعی بود که ویدیوی نخست توسط مخالفانش صداگذاری شده و با منتشر کردن ویدیوی دیگر ، ادعا کرد که لب خوانی نکرده است و از آن جا كه در آن زمان نظارت زیادی از طرف معاونت هنری انجام نشد، این موضوع تا چند مدت بعد همین طور در ابهام باقی ماند.
گروهی عنوان می کنند كه ممکن است جنجال های تازه در مورد حمید هیراد، شدت حساسیت ها را نسبت به وی بالا برد ولی این بهانه تا وقتی قابل قبول بود كه وی با منتشر کردن یک کلیپ جعلی در خندیدن به شعور طرفدارانش تا این اندازه پافشاری نمی كرد ! امکان دارد همان کلیپ و حمایت های یک عده مانند رشیدپور می توانست این رسوایی را هم مانند خیلی دیگر از وقایع مانند این به طرف فراموشی سوق دهد ولی فشار رسانه ها و جمع کثیر مردم و بالاخره ورود دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شرایط را عوض کرد.
گلوریا هاردی یکی از بازیگران جوان و بااستعداد ایرانی-فرانسوی است که در طی چند سال…
مهسا طهماسبی یکی از بازیگران جوان و پر استعداد سینما و تلویزیون ایران است که…
مقدمهای بر سینمای معاصر ایران سینمای ایران در سالهای اخیر تحولات زیادی را تجربه کرده…
حمله موشکی اخیر سپاه پاسداران به اهداف نظامی اسرائیل، بار دیگر موضوعاتی را در حوزه…
مارتین مول یکی از هنرمندان چندوجهی و تاثیرگذار در عرصه کمدی و هنرهای نمایشی است.…
سریال گاندو که به تازگی از شبکه سه سیما پخش شده است توانسته است طرفداران…