افزون بر این ، از تدوین برای القای ذهنیت شخصیت ها نیز استفاده می شد . در دوره قبل ، فیلمسازان برای اینکه شخصیت و تجسم افکار او را در یک قاب واحد به نمایش بگذارند از « نوردهی مضاعف » ، بهره می گرفتند . این شگرد تقلیدی از یک تدبیر تئاتری بود به نام « صحنۀ خیالی » ( القای ذهنیت ) که در آن برای نشان دادن حالات ذهنی شخصیت ها از نورپردازی استفاده می شد .
در فیلم زندگی یک آتش نشان آمریکایی ( ادیسون ، 1902 ) این تدبیر به کار رفته است تا آتش نشان را در حال اندیشیدن به خانواده ای که در خطر است نشان دهد ؛ و خانواده در بالا و در سمت راست او در داخل شکلی حباب مانند بر پرده ظاهر می شود . این تدبیر در سینمای دوره انتقال به حیات خود ادامه داد ، چنانکه در فیلم داستان ناپلئون بناپارت و ژوزفین ،ملکه فرانسه ( ویتاگراف ، 1909 ) شاهد هستیم .
در این فیلم ، ملکه مطلقه و پریشان حال در خیال خود شهر سابقش را ، که تصویرش بر تصویر او برهم نمایی شده است ، در آغوش می گیرد . اما در فیلم دیگری درباره ناپلئون ، به نام ناپلئون ، مرد سرنوشت . از تدبیری شبیه « بازگشت به گذشته » که بعدها در سینمای هالیوود رواج یافت استفاده می شد . در این تدبیر یک نمای « زمان حال » از شخصیت به گونه ای است که به فیلم امکان می دهد در نمای بعد « گذشته » شخصیت را به نمایش بگذارد .
در همین فیلم اخیر ، ناپلئون اندکی پیش از تبعید به اِلیا رویش را به سوی مالمِزُن بر می گرداند و به گذشته اش می اندیشد ، و فیلم از او به صحنه هایی از نبردها و دیگر حوادث زندگیش برش می زند .
در همین دوره انتقال ، نوعی الگوی تدوین پدید آمد که با ذهنیت شخصیت پیوند بسیار نزدیک داشت ، و آن « نمای نقطه نظر » بود . در این نما فیلم از شخصیت قطع می کند به آنچه او می بیند و سپس بازمی گردد به شخصیت . این الگو تا دوره هالیوود چندان رواج نیافت ، اما فیلمسازان دوره انتقال برای نشان دادن چیزهایی که شخصیت می دید روش های مختلفی را آزمودند .
یکی از نخستین نمونه ها را در فیلم فرانچسکا داریمینی ( ویتا گراف ، 1907 ) شاهد هستیم . در این فیلم ، از یک نمای تابلو مانند شخصیتی که به یک گردنبند نگاه می کند ، برش زده می شود به یک نمای درشت از گردنبند . در فیلم های تلگرافچی لاندیلی و انیک آردن ( 1911 ) و چند فیلم دیگر ، گریفیث از شخصیت هایی که از پنجره به بیرون می نگرند ، برش می زند به آنچه می بینند ؛ اما تطابق خطوط دید ، اگر با معیارهای امروزی سنجیده شود ، ناقص است .
برگرفته از کتاب تاریخ تحلیلی سینمای جهان
قتل هولناک مهرداد نیویورک؛ پروندهای که ایران را شوکه کرد در روزهای اخیر، خبر قتل…
گلوریا هاردی یکی از بازیگران جوان و بااستعداد ایرانی-فرانسوی است که در طی چند سال…
مهسا طهماسبی یکی از بازیگران جوان و پر استعداد سینما و تلویزیون ایران است که…
مقدمهای بر سینمای معاصر ایران سینمای ایران در سالهای اخیر تحولات زیادی را تجربه کرده…
حمله موشکی اخیر سپاه پاسداران به اهداف نظامی اسرائیل، بار دیگر موضوعاتی را در حوزه…
مارتین مول یکی از هنرمندان چندوجهی و تاثیرگذار در عرصه کمدی و هنرهای نمایشی است.…