اصطلاحی برای توصیف اولین جنبش سینمای تجربی که در دههی بیست در اروپا شکل گرفت. از اصطلاح آوان گارد یا Avant-grade غالباً برای نقد فیلمهای معاصری استفاده میشود که سازندگان آنها از تکنیکهای ابداعی و شیوههای تجربی و نو در بیان اندیشههایشان در فیلم بهره جستهاند.
الف: فیلمهایی که در آنها تکنیک، تداعیگر جنبشهای «دادا» و «سورئالیسم» (فراواقعگرا- رؤیا گونه) در ادبیات و هنر بود.
ب: فیلمهای غیرداستانی برخوردار از کیفیتهای تجریدی.
نیروی پیش برنده در اولین جنبش فیلم «آوانگارد»، طغیانی بود که در برابر سینمای واقعگرا در میان هنرمندان شکل گرفته بود. این سینماگران «آوانگارد» به «سورئالیسم» روی آوردند. به دلیل «باور این جنبش به واقعیت برتر نهفته در برخی شکلهای نادیده انگاشته شده تداعی ذهن و حضور همهجا حاضر رؤیا در بازیهای بیطرفانهی اندیشه»- چنانچه سخنگوی اصلی این جنبش، «آندره برتون» آن را بیان میدارد. جنبش «فراواقع گرا» (سورئالیستی) به سینماگران «آوانگارد»، امکاناتی برای به سخره گرفتن نقاشی ، روانشناسی، مباحث سیاسی روز و حتی سینما داده است.
سورئالیستها از امکانات عکاسی گونهی سینما در مورد پدیدههای متفاوت مادی استفاده کرده و آنها را به صورت «واژه- تصویر» در آرایشی نامتجانس و غیرمنطقی از مفاهیم رؤیا گونه و ذهنی ارائه دادند. سورئالیستها نمیخواستند که تصاویرشان زندگی تقلیدی که زندگی درونی و معنوی را ارائه دهد، تصاویری که به آزادی از دل ماده رها شدهاند. فیلمهایی از «من ری» ، با نامهای «اماک باکیا» (۱۹۲۷)، «ستارهی دریا» (۱۹۲۸) و فیلم «سگ آندلسی» (۱۹۲۸) ساختهی «لوئیس بونوئل» و «سالوادور دالی»، نمایندهی این تپش سورئالیستی در سینما هستند.
قتل هولناک مهرداد نیویورک؛ پروندهای که ایران را شوکه کرد در روزهای اخیر، خبر قتل…
گلوریا هاردی یکی از بازیگران جوان و بااستعداد ایرانی-فرانسوی است که در طی چند سال…
مهسا طهماسبی یکی از بازیگران جوان و پر استعداد سینما و تلویزیون ایران است که…
مقدمهای بر سینمای معاصر ایران سینمای ایران در سالهای اخیر تحولات زیادی را تجربه کرده…
حمله موشکی اخیر سپاه پاسداران به اهداف نظامی اسرائیل، بار دیگر موضوعاتی را در حوزه…
مارتین مول یکی از هنرمندان چندوجهی و تاثیرگذار در عرصه کمدی و هنرهای نمایشی است.…